EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Индия с планове за общ технологичен парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Индия с планове за общ технологичен парк

mail14:48 | 09.04.2010прегледи 1850 коментарикоментари 0


Концепция за изграждане на бъдеща икономическа зона или технологичен парк у нас с участието на национални компании от България и Индия обмислят двете страни. Това стана ясно на днешната пресконференция на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и индийския държавен министър на търговията и индустрията Джотирадитя Синдия, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката. Министър Синдия бе на посещение в България по повод 16-та сесия на българо-индийската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
Чрез общата икономическа зона индийски компании ще могат да представят възможностите си за присъствие както на българския пазар, така и на пазара на ЕС, подчерта министър Трайков.
През лятото на тази година индийска бизнес делегация ще посети България, за да бъдат конкретизирани плановете за бъдещия технологичен парк и програмата за задълбочаване на  бизнес контактите. Двете страни обсъдиха също варианти за облекчаване на двустранния визов режим, който затруднява не само деловите среди, но и обмена на туристи.    
България и Индия имат традиционно добри икономически контакти, констатираха по време на сесията представителите на двете делегации. Двамата министри поеха ангажимент, че правителствата им ще положат повече усилия тези полезни взаимоотношения да се разширят в областта на технологиите и телекомуникациите, в селското стопанство, обработването на храни и семена, в транспорта, образованието и науката, в търговията с хранителни продукти. Министър Синдия  подчерта, че има все още много неизползван потенциал за напредък, и визира конкретно технологиите, земеделието, отбранителната индустрия.  
По време на сесията бяха обсъдени и стратегическите намерения на двете страни в енергетиката. Индия започва реализацията на програма за развитие на ядрената енергетика и използването на възобновяеми енергийни източници. Тези направления са от стратегическа важност и за икономиката на България, подчерта министър Трайков.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg