EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Гърция с общ индермодален проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Гърция с общ индермодален проект

mail11:45 | 09.11.2022прегледи 803 коментарикоментари 0


Интермодалният транспортен коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе скоро няма да е само амбициозен план, решени сме да го превърнем в реалност. Това бе общото мнение, изразено на среща между вицепремиера по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на инфраструктурата и транспорта на Гърция Костас Караманлис. Железопътната и пътна свързаност, както и сътрудничеството между българските и гръцки пристанища, бе основна тема на разговора.

Предстои създаване на общо дружество за управление на проекта за интермодална свързаност. Двете страни ще кандидатстват за европейско финансиране с обща апликационна форма. Вицепремиерът Алексиев уведоми гръцкия си колега, че е провел разговор с европейския комисар по транспорта Адина Вълян, в който е представил тази идея.

Интермодалният проект ще осигури възможност за подобряване на транспортната свързаност не само между България и Гърция, но и на целия регион. „На фона на променящата се транспортна и енергийна карта в Европа, той ще даде възможност за бъдещото бързо възстановяване и модернизиране на Украйна. Коридорът Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе е алтернатива на Босфора, където от началото на месеца таксите за преминаване бяха увеличени неколкократно“, каза вицепремиерът Алексиев.

Проектът ще допринесе за увеличение на товарите, намаляване на таксите за превоз и времето за пътуване. Той обхваща района и пристанищната инфраструктура на Александруполис, които са от стратегическо значение за транспортната и енергийната сигурност в целия регион, бяха категорични министрите.

ЕК е готова да направи оценка на  предложенията за съфинансиране на проектирането и изграждането на трети мост на река Дунав при Русе и Гюргево и втората фаза на проекта за подобряване на корабоплаването на Дунав. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор между комисаря по транспорт Адина Вълян и заместник министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Еврокомисарят призова България да ускори подготовката на проектите, свързани с моста в Русе и Гюргево, така че те да могат да бъдат представени до средата на януари 2023 г. в текущата покана за представяне на предложения по Механизма за свързване на Европа.

По време на разговора беше изтъкната необходимостта от увеличаване на капацитета на инфраструктурата в транспортната посока север-юг. Комисар Вълян обясни ползите от двата нови коридора — Черноморско-Балтийско-Егейски и Западните Балкани.

Българският вицепремиер отбеляза, че Румъния също е поканена да се присъедини към проекта за железопътния коридор Солун — Кавала — Бургас — Варна — Русе. Адина Вълян прикани всички заинтересовани партньори да продължат тези обсъждания на по-техническо равнище, за да се гарантира съгласуваност със стандартите, методологията и сроковете, предвидени в изискванията на TEN-T.

В този контекст беше обсъден и въпросът за включването на Коридор 8 в обхвата на направлението „Западните Балкани“. Вицепремиерът Алексиев представи важната роля на Коридор 8 за постигане на стратегическа автономност в региона и създаване на транспортна алтернатива от изток до запад.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg