EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и големи регионални проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и големи регионални проекти

mail08:15 | 30.06.2023прегледи 601 коментарикоментари 0


България е заинтересована от реализацията на няколко мащабни регионални проекта. Правителството поставя акцент върху развитието на оста Александруполис – Бургас – Варна – Констанца. Там може да се съчетае изграждането на транспортни, енергийни и дигитални магистрали, които имат стратегическо значение и по отношение на източния фланг на НАТО. Голям потенциал има също идеята за свързване на Адриатическо с Черно море от албанското пристанище Дуръс до Бургас и Варна, по която се работи от години, но без особен успех.

„Тези проекти имат огромни възможности за развитие, но изискват също така огромни инвестиции и политическа воля от ръководителите на съответните държави“, заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването на четвъртата годишната среща на Софийския икономически форум.

Според министър-председателя икономическата криза от последните години е шанс за региони като Балканския полуостров, който има стратегическо място между Европа и Азия. По думите му България може да предложи не само географски предимства, тъй като през страната ни минава пътят от азиатския континент през Турция към Европа, не само туристически и културни съкровища, които позволяват туризъм през цялата година, но и успешни икономически модели, които могат да бъдат надградени и включени в процеса на регионална кооперация. Акад. Денков даде за пример „Тракия икономическа зона“, традициите на България в атомната енергетика, успехите на автомобилния клъстер, българските фотоволтаични съоръжения и електрическите велосипеди от най-висок клас.

„Всичко това е основа, върху която може да се гради, но уроците на глобализацията ни научиха, че всяка страна с нашия размер е твърде малка, за да бъде наистина конкурент на големите региони, които са се развили заедно като един общ комплекс. Затова е важно да използваме тези възможности и да потърсим нашето общо развитие в бъдеще“, каза премиерът.

Министър-председателят посочи две пречки това развитие да бъде реализирано в пълнота в България – проблемите с върховенството на закона и оттам недостатъчно сигурната икономическа среда, както и недостатъчно ясно аргументираната позиция на България спрямо пълната ѝ интеграция в структурите на Европейския съюз и НАТО. „Тези два проблема трябва да бъдат разглеждани заедно, да се опитаме да ги преодолеем и да продължим твърдо с европейското си развитие“, категоричен беше премиерът. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg