EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Вишеградската четворка с общи проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Вишеградската четворка с общи проекти

mail10:45 | 05.10.2012прегледи 597 коментарикоментари 0


Първият вариант на цялостния документ за съвместна стратегия за пространствено развитие на държавите от Вишеградската четворка, България и Румъния (V4+2) се очаква да бъде изготвен в края на тази година. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи в Прага напредъка по проекта.
През първата фаза на проекта бяха определени основните оси и полюси на развитие на територията на шестте държави. Беше събрана информация за развитието на транспортната мрежа на държавите и особено за частите, които са елементи на Трансевропейската транспортна мрежа /ТЕN-T/. В рамките на първоначалния документ бяха анализирани „прекъсванията“ на осите на развитие, на пътните и жп връзки в граничните територии, които възпрепятстват ефективните транспортни комуникации между страните.
Дейностите по втората фаза са разпределени между участващите в проекта Чехия, Унгария, Полша, Словакия, България и Румъния. Българската страна работи по изготвянето на общи картни материали за развитието на транспортната, електроенергийната и газопреносната инфраструктура с европейско значение на територията на държавите от V4+2. Тази дейност се осъществява съвместно с чешките партньори от Института за териториално развитие в гр. Бърно. Страната ни е подала актуална информация по останалите теми – анализ на социално-икономическото развитие, околна среда и териториални бариери на държавите, отговарящи за съответната тема.
В рамките на стратегията за пространствено развитие ще бъде очертана ролята на столиците и големите градски центрове като „полюси на растеж“, разгледани в контекста на макрорегионалната структура на държавите от Вишеградската четворка, България и Румъния. Друг важен аспект е развитието на градски агломерации, които имат трансграничен характер. За България такава е „Русе-Гюргево“. Нови измерения след пускането в експлоатация на Дунав мост 2 ще има и за градовете Видин и Калафат на българо – румънската граница.
Целта на стратегията е да даде макрорегионална визия за пространствено развитие на Чехия, Унгария, Полша, Словакия, България и Румъния. Това ще се отрази пряко върху политиките в областта на трансграничното и транснационалното сътрудничество, развитието на инфраструктурата, околната среда и икономиката.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството се включи в проекта през 2009 г. и така подкрепи инициативата на Министерството на регионалното развитие на Чехия за обща рамка за развитие на шест държави от Източна Европа с общо минало и еднакви предизвикателства.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165