EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Австралия в борбата с тютюнопушенето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Австралия в борбата с тютюнопушенето

mail11:33 | 29.04.2010прегледи 3382 коментарикоментари 0


Канбера започва битка срещу най- големите в света тютюневи компании като предприема серия от мерки за намаляване на броя на пушачите, съобщава Financial Times. Сред планираните мерки е приемане на нови закони, които да принудят производителите на тютюневи издалия да въведат изчистени опаковки от 2012 г.
Подобни мерки обмислят да въведат и други страни, сред които и Великобритания, като забранят отпечатването на лога, цветове и други знаци на бранда върху цигарените кутии. Австралия, обаче, планира да е първата държава в света, която да наложи промените със закон.
Министър - председателят на Австралия Кевин Ръд съобщи днес, че правителството ще повиши и акцизите върху тютюневите изделия с до 25 % и ще бъде въведено ограничение на интернет рекламите на цигари. Правителството планира да отдели и приблизително $25.9 млн. за кампании срещу тютюнопушенето.
По предварителни изчисления на правителството по- високият акциз би осигурил приходи в размер от над 5 млрд. австралийски долара за период от четири години, които ще бъдат насочени към здравеопазване и покриване на болнични разходи, коментира още Кевин Ръд.
Австралийското решение за въвеждане на безцветни опаковки се очаква да бъде агресивно оспорено от производителите на тютюневи изделия, които са убедени, че подобна мярка ще повиши контрабандното разпространение и ще понижи приходите от данъци по тази линия.
Борбата срещу тютюнопушенето в България не и наполовина толкова активна, както е в Австралия. Приликите се само в мерките по- повишаване на акцизите върху тютюневите изделия. През ноември 2009 г. българското правителство прие акцизът на цигарите са бъде увеличен. Така специфичният акциз става от 41 лв. за 1 000 къса на 101 лв., пропорционалният от 40,50% от продажната цена на 23%. Размерът на специфичният акциз не трябва да е по-малко от 148 лв. за 1 000 къса, е записано в закона. Акцизът за тютюна за пушене на лула вече е 100 лв. за килограм.
През януари 2010 г. директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов коментира, че през тази година е много вероятно да не бъдат събрани планираните в бюджет 2010 акцизи от търговията с цигари. Според предварително направения план е заложено да бъдат събрани 453 млн. лв. повече, отколкото през 2009 г. от облагане на цигарите на митниците. По- високият акциз, от друга страна, е причина за активизиране на контрабандите канали на разпространение, което прави събираемостта на акцизите по- трудна.
С предимно икономическа цел българският парламент одобри на първо четене отмяната на пълната забрана за пушене на обществени места вчера. Сред често изтъкваните мотиви за решението е, този, че ресторантьорският и хотелиерският бизнес ще бъдат сериозно засегнати от евентуално въвеждане на пълна забрана за пушене на обществени места.
Вчера депутатите решиха , че за заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 100 квадратни метра, собственикът ще има право да избира дали в заведението да се пуши или не.
Ако заведението е по-голямо от 100 квадратни метра, трябва да бъдат обособени отделни помещения за пушачи и непушачи.
В Австралия тютюнопушенето е забранено във всички летища, правителствени офиси, здравни заведения и работни места, както и в повечето ресторанти и търговски центрове.
В Сидни тютюнопушенето е забранено също така и на всички световно известни плажове, включително Manly и Bondi.
През 2007 г. властите на град Fremantle забраняват тютюнопушенето във всички заведения за хранене на открито. През август 2008 г. властите в град Perth последват този пример. Очаква се най-скоро всички щати на Австралия да забранят тютюнопушенето в заведенията за хранене на открито.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1111