EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и GB срещу разхищението на енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и GB срещу разхищението на енергия

mail14:30 | 17.02.2012прегледи 450 коментарикоментари 0


Община Иваново, енергийната агенция в Пловдив и Русенският университет "Ангел Кънчев" са включени в програма на Европейската комисия за проучване и намаляване на потреблението на енергия. Това съобщи комисията при представянето на част от програмата в областта на цифровите технологии. Пилотните държави, в които системата се прилага, са България и Великобритания.

Финансиран от ЕС проект помага на гражданите да сравняват и намаляват потреблението на енергия с приложения на телевизионни, компютърни и социални мрежи. Комисията отбелязва, че гражданите и предприятията често разхищават енергия, защото не знаят кои уреди и осветителни системи имат най-голяма консумация. Посоченият проект, пробно приложен във Великобритания и у нас, помага на потребителите да ползват средно с 8% по-малко енергия, когато разполагат с "информационно табло" за енергията, която използват. Проектът за цифрова система за управлението на енергийните разходи в бита (Digital Environment Home Energy Management System - DEHEMS) показва, че когато потребителят разполага с повече информация за енергопотреблението си и го съпоставя с това на съседите и близките си, той е по-склонен да промени навиците си.
Системата, финансирана от ЕС, представя данни на всеки шест секунди на малък цифров дисплей. Данните могат да се виждат и в реално време на екрана на телевизор, на мобилни телефони, компютри или чрез приложения за социални медии. Системата DEHEMS може да застане в основата на много сериозна тенденция през следващите години, посочва ЕК. След допитване до 1000 граждани на Великобритания и в България, едва 17 на сто от участниците посочват правилно най-енергоемкия домашен уред - пералната машина. Това подсказва, че наличието на допълнителни данни ще помогне на потребителите да направят по-информиран избор в енергопотреблението си, се отбелязва в съобщението.
Тъй като данните, добити с цифровата система, се изпращат през интернет до централен сървър, те могат да се сравняват с домакинства от същия тип. По този начин потребителите не само са в течение на потреблението си, но могат да преценят и дали имат високо, средно или ниско потребление спрямо останалите с техния профил. Данните са анонимни - лични данни не се разкриват, но се споделя достатъчно информация, които да позволява сравнение. По този начин е възможно, например, едно домакинство с една спалня и двама обитатели, изразходващи 17 киловатчаса електроенергия на ден, да бъде информирано, че разходва енергия, колкото домакинство с трима обитатели и три спални. ЕС участва в проекта с 2 878 434 евро в общия бюджет от 3 728 473 евро. Партньорството по проекта включва различни европейски местни власти, частни фирми и университети.

Източник: БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg