EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България заменя руския с по-скъп азиатски петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България заменя руския с по-скъп азиатски петрол

mail17:05 | 15.01.2024прегледи 453 коментарикоментари 0


България заменя вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис през януари, според търговци и данни на LSE (London Stock Exchange Group ), съобщава Ройтерс.

Агенцията напомня, че България има дерогация от наложеното от ЕС ембарго, което й позволява да продължи вноса по море на руски петрол през 2024 г. Но от този месец страната ограничава износа на всички рафинирани продукти, произведени от руски суров петрол, което прави почти невъзможно единствената й рафинерия да работи с руски петрол. България също така реши да спре целия внос на руски суров петрол от март, напомня Ройтерс.

България купува петрол, за да захранва своята бургаска рафинерия, която има капацитет от 190 000 барела на ден и се управлява от руската "Лукойл". Ройтерс отбелязва, че България беше четвъртият най-голям купувач на руски петрол по море през 2023 г., закупувайки над 100 000 барела на ден.

Този месец обаче не се очаква петрол от Русия да стигне до пристанище Бургас. Тъй като "Лукойл" вече не е в състояние да снабдява бургаската рафинерия със собствения си нефт Уралс, тя трябва да използва нефт от други места, което повишава разходите в рафинерията.

Рентабилността на рафинерията се влияе и от 60-процентния данък, наложен от българското правителство върху нейните печалби.

Досега през януари Бургас трябва да получи два товара от 70 000 метрични тона казахстански суров петрол KEBCO, един товар от 76 000 тона от иракския петрол Basrah Light, един товар от 50 000 тона CPC Blend (от Caspian Pipeline Consortium) и 33 000 тона петрол от Тунис, според данни на LSEG, цитирани от Ройтерс.

KEBCO, казахстански сорт, изнасян от руски пристанища и със същото качество като Уралс, е най-вероятният заместител на руския петрол в България, посочиха пред Ройтерс търговци, добавяйки обаче, че предлагането му е ограничено и цената му е значително по-висока от тази на руския Уралс.

Бургаската рафинерия е проектирана да преработва петрол Уралс и в момента може да работи само с т.нар. "кисели сортове", което е трудно и скъпо в ЕС, казаха търговци. "Пазарът на "кисели барели" в Европа е затегнат поради липсата на Уралс и на кюрдски петрол“, каза един от запитаните от Ройтерс търговци. Износът на петрол от района на Кюрдистан в Ирак е спрян от миналата пролет.

Преди време руската компания "Лукойл" заяви, че преразглежда стратегията си по отношение на активите в България и ще обмисли продажбата им.

Ройтерс посочва, че от "Лукойл" и от Министерството на икономиката и промишлеността на България не отговориха на исканията за коментар на информацията, предоставена от агенцията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037