EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България единствена в Европа – без увеличение на публичния дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България единствена в Европа – без увеличение на публичния дълг

mail13:33 | 23.11.2009прегледи 658 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
За последните 130 г. България никога не се е справяла с кризата без външна намеса. Сега обаче може да се окаже, че страната ще излезе от кризата сама, заяви Георги Ганев, директор на Центъра за либерални стратегии по време на дискусия  „Една година криза”. Най-важното е, че това ще се случи в момент, когато светът се задави. Този факт няма как да не повлия върху оценката за риска на България, когато настъпи период на растеж, а тя от своя страна ще повлияе на чуждите инвестиции в страната, допълни Ганев.
Може да се окажем единствената страна на континента, която ще премине кризата без да „втаса” фискално, прогнозира още икономистът. Според него напълно възможно е страната ни да няма увеличаване на публичния дълг. Това обаче не означава, че спадът и трайността на кризата ще бъдат намалени.
Икономиката на България през последния цикъл се развива като по учебник, обясни Ганев. Наблюдава се ръст при спокойни времена и силен спад при криза. Имаше огромен фискален стимул и никакви ползи. Причините за това са много по-големите промени в капиталовите потоци, отколкото във фискалния резерв, обяснява Ганев.
Същевременно Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, заяви, че бизнесът не би издържал още година спад. Цялата тежест на кризата бе понесена от българския бизнес и сега той е на ръба на оцеляването, заяви Прохаски по време на дискусията.  Въпреки това няма да има масови фалити през 2010 г. смятат от ЦИР.
Центърът прогнозира ръст от 0.5% през 2010 г., който ще се реализира чак през последните две тримесечия на следващата година. За 2011 г. се прави прогноза от 4% ръст. С тези очаквания искаме да покажем, че няма как да стигнем ръста от преди кризата, ако не се направят реформи.
Не се очаква сериозно повишаване на цените. На месечна база инфлацията през следващата година няма да надхвърля 1 %, заяви той.
2010 г. обаче ще е най-лоша за преките чуждестранни инвестиции. Ако през 2007 г. те са били €8.6 млрд., тази година се очаква да достигнат €3.5 млрд., а през следващата да се понижат до €3 млрд., прогнозира икономистът.  Най-лошо ще е положението при безработицата, която през 2010 г. ще достигне 9.5% и през цялата година ще се задържи на ниво от 9 на сто, смятат от ЦИР.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg