EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България егоистична към руските интереси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България егоистична към руските интереси

mail12:28 | 18.07.2010прегледи 2142 коментарикоментари 5


София винаги е твърдяла, че подкрепя реализирането както на „Южен поток”, така и на конкурентния европейски проект „Набуко”, но напредъкът на плановете на руската компания „Газпром” и италианската корпорация ENI беше блокиран от споровете как София и Москва да поделят собствеността над българската част от тръбопровода, отбелязва агенция АФП по повод подписване пътната карта на “Южен поток”. В събота София се съгласи да даде рамо на „Южен поток” в замяна на по-ниска цена за доставките на руски природен газ за Русия, като действащите към момента договори изтичат през 2011 и 2012 г.
Според директора на руския Институт за енергетика и финанси Владимир Фейгин София до последния момент се е старала да запази общоевропейските интереси за сметка на руските. Но българските представители така и не са успели да разиграят така популярната напоследък „екологична карта”, казва той пред руското издание РБК Daily.
Опитите да се преразгледа участието на България в „Южен поток” започнаха след идването на власт на новото правителство, начело с Бойко Борисов, през юли 2009 година. Москва отговори практически незабавно, като Газпром обяви, че са постигнати споразумения с Румъния и Македония за това газопроводът да не минава през България. „Това е достатъчно егоистична позиция на транзитна страна. Вие изграждайте, вие давайте пари, а аз нямам какво да изгубя. При това и никакви рискове практически не поемам, освен тези, може би дори измислени, екологични страхове”, коментира още позицията на България Владимир Фейгин.
България като нов член на ЕС се отнася много чувствително към всички изказвания от Брюксел и именно затова понякога желае да е „по-голям светец и от папата”, продължава руското издание. И именно този стремеж да бъде съвсем, ама съвсем европейска страна и да подкрепя изключително само европейски проекти, като „Набуко”, изигра лоша шега на България, смята ръководителят на Центъра за изучаване на световните енергийни пазари Татяна Митрова, без да уточнява в какво се състои лошата шега, която София сама си е причинила.
Русия не един път е подчертавала, че винаги изпълнява поетите задължения за доставка на енергийни носители независимо от политическите или икономическите обстоятелства. Но както показва примерът с България, европейците са готови да използват всеки удобен момент, за да предявят на Москва претенции заради собствената си енергийна зависимост в опит да се договорят за отстъпки,завършва изданието.


 


 
Коментари
 
+++ - 18-07-2010 г. 14:08:40

Дъра дъра, три (руски) чадъра...

MANHATTAN13 - 18-07-2010 г. 17:56:13

Sovsem ne pravda!!!

Nedzhati - 18-07-2010 г. 19:21:47

A vie kakvo ochakvahte..!? Da vi posreshtnem s hlyab i sol.... Ot kak za posledno go napravihme minaha veche vek i polovina i vse ni go slagate kato na bratushki prez zadnia dvor! Stiga veche chalami.... v 2012 se ochakva golyamo slanchevo izrigvane! Kakvo iskate da podpishem kakto na vas vi e udobno i sled 2 godini da go duhame?! E da ama ne!

Grundig - 18-07-2010 г. 21:30:02

не знам другаря Владимир Фейгин дали е гледал карти но през Румъния и Македония "Южния Поток"няма как да мине без да се охарчи някой в повече.Тея руски покери не минават вече....това е проект и инвиститора или партньорите му гледат и цената на проекта...С инати и извиване на ръце не става:)Мина тая....Като искат да заобиколят ЩЕ СИ ПЛАЩАТ за идеята...със оскъпен проект.Холандеца им го каза...Трасе през Румъния оскъпява проекта до НЕРЕНТАБИЛЕН спрямо Набуко.Въртяха ,въртяха и Кацнаха...и подписаха Пътна Карта...щото за Набуко има такава от март 2010-та.Тихомълком хората си работят...докато руската мечка се върти,сучи и накрая някой и е виновен че са смотльовци!

Ценител - 24-07-2010 г. 19:22:58

Видно е от този постоянен натиск от Русия, че тя иска да построи АЕЦ "Белене" и Южния поток, дори и финансирането осигурява. Но щом толкова държи за строежа им, защо не си построи АЕЦ-а на нейна територия, а газопровода да мине само през Румъния? Защото иска да ни хване за гушите, понеже знае, че може, тъй като в България има все още много зомбирани русофили!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg