EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България е лидер по производство на лавандула

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България е лидер по производство на лавандула

mail16:10 | 12.07.2011прегледи 1183 коментарикоментари 0


Въпреки, че България е от основните производители на лавандула в света, а отскоро и на био-лавандула, се наблюдава спад в производството. Много от стопаните преживяват невиждана досега криза, която е засегнала почти целия земеделски сектор, освен производството на основни храни, съобщи fermer.bg.
Българската лавандула винаги е получавала добра цена, в някои години дори е била по-добра и от тази на розите за розово масло. Изкупните цени, предлагани от чуждестранни фирми и тази година са сравнително добри, коментират производители.
Спадът обаче е налице. Комплекс от фактори са причината - криза, намалени приходи, променящ се климат и др. Темата е водеща днес и за някои европейски медии, които коментират, че заради затрудненията си, основният производител може да нанесе поражения и върху козметичната индустрия. В крайна сметка най-лошият сценарии е да се намали драстично производството на парфюми, кремове и други козметични продукти от лавандула в световен мащаб.
В България например има две-три козметични компании, които също срещат трудност с набавянето на лилавия цвят. За българския пазар почти не се произвежда парфюм, тъй като търсенето навън е твърде голямо и незадоволено.
„Има продължаваща тенденция за покачване на цените на маслото от лавандула. През последните три-четири години цената скочи три пъти”, коментира Филип Лисичаров, собственик на фабрика за дестилиране на маслото.
Спадът на производството в традиционния лидер Франция е изстрелял производството в България нагоре, като според Лисичаров в момента страната е водещият производител.
Скокът на цените и намаляващото производство в световен мащаб заради неподходящи климатични условия и болести по растенията вече принуждават производителите на козметика да търсят заместители и може накрая да изхвърлят маслото от лавандула от рецептите си, опасяват се още от бранша.Български лавандулови продукти се продават и в специален магазин в центъра на Прага и се славят с много добро качество.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162