EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България домакин на разплащателните агенции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България домакин на разплащателните агенции

mail17:02 | 12.10.2017прегледи 10025 коментарикоментари 0


Ръководителят на 42-та конференция на разплащателните агенции в ЕС Ати Блейв връчи на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков съдийското чукче - символ на ротационното домакинството на форума. Церемониалният акт се състоя в гр. Тарту, Естония, по време на традиционната среща на директорите на разплащателните агенции в Общността. На срещата присъстваха и представители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската сметна палата.

Страната ни ще бъде домакин на следващата - 43-та конференция на директорите на разплащателните агенции, която ще се проведе в София от 16 до 18 май 2018 г. Един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС, е свързан с опростяването и модернизацията на Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващия програмен период 2020-2027 г.

Участниците във форума обсъдиха прилагането на ОСП 2014-2020, новите технологии и завишения контрол при процедурите за управление на риска. Тези елементи са част от инструментариума, чрез който разплащателните агенции следят правилното разходване на финансовите средства от националните бюджети и този на ЕС.

Акцент в презентациите беше поставен върху процесите на електронизация и роботизация при приема и обработката на заявления както по схемите базирани върху ИСАК, така и по тези, извън ИСАК. Интерес предизвикаха представените нововъведения при електронните системи на разплащателните агенции, получили световни призове за иновации в земеделието.

Друг акцент на конференцията беше поставен и върху ОСП и новите технологии, в контекста на повишаване ефективността на контрола при разходване на средствата. Бяха представен и IT инструментите за земеделие, както и първите резултати от сателитно базираната коситба на пасища.

На фокус беше поставен последния доклад на Европейската сметна палата – „Какво се промени през 2016 г.?” Беше обсъден и текущия статус на преговорите за Омнибус и процеса към ОСП след 2020. Предложението за регламент „Омнибус“ представлява втория етап в опростяването на ОСП и идва след поредица мерки, приети чрез промени в делегирани актове и актове за изпълнение на ЕК и нейни насоки.

На конференцията в Естония бяха презентирани и заключенията от 41-вия форум в Малта, насочени към въвеждането на дигиталните иновации. Директорите на разплащателните агенции подписаха обща декларация за внедряване и използване на новите технологии в администрирането на дейностите.

Проведени бяха и три тематични работни групи, които разгледаха детайлно новите решения при променяща се нужда от достъп до данни, 100% мониторинг – като нов начини за извършване на контрол и възможностите за въвеждане на напълно автоматизиран процес при прилагане на ИСАК.

По време на събитието директорите на разплащателните агенции изразиха очакванията си, че основният дебат по новата ОСП ще започне към края на 2017 г. и ще достигне кулминацията се по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg