EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България да докаже как усвоява европари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България да докаже как усвоява европари

mail14:50 | 11.02.2011прегледи 739 коментарикоментари 0


България трябва да даде доказателства, че средствата от еврофондовете се усвояват успешно. Това заяви на пресконференция в Министерството на финансите еврокомисарят за бюджет и финанси Януш Левандовски.Следващият програмен период на ЕС от 2013 г. ще бъде много важен за страни като България и Румъния, които имат да наваксват, посочи Левандовски. Официалното съобщение на ЕК за новия бюджет ще бъде излъчено в края на юни, надявам се да успеем да защитим приличен бюджет във време на затягане на коланите, добави той. Перспективата за България е обещаваща, заяви еврокомисарят.
Левандовски обаче подчерта, че ЕК има нужда от доказателства от държавите - членки, включително и от България, че усвояването на европейските средства се случва и това води до истински промени и че разходването на структурните фондове е разумно. По статистически данни 2010 г. е добра година за България, страната ви вече е освободена от наказателна процедура за свръхдефицит и това е много важно за имиджа на страната, посочи еврокомисарят. 2011 г. трябва да бъде едновременно година на растеж за България и в същото време да се постигне стабилност на публичните финанси, каза Левандовски. Живеем във време на финансови ограничения, но трябва да оформим и нашето финансово бъдеще. Затова се нуждаем от силни доказателства да убедим данъкоплатците в Германия, Холандия, Швеция и други, че благодарение на принципа на солидарността, животът в ЕС се подобрява, посочи Януш Левандовски.
Усвояване на европейски средства в рамките на 10 % не е особено впечатляващо, но ни впечатлява фактът, че през 2010 г. е постигнат невероятен напредък, а за 2011 г. се очаква работа и приключване на съществени проекти, което ще доведе до положителни новини, каза Левандовски.
Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че някои от страните - членки на ЕС имат виждане, че следващият програмен период трябва да бъде по-кратък, петгодишен, докато българското правителство е на мнение, че колкото по-дълъг е програмният период толкова е по-лесно усвояването на средства по оперативните програми, особено по големи инфраструктурни проекти, които България ще осъществява, затова страната ни настоява за седемгодишен период - от 2013 до 2020 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158