EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България, Гърция - най-демократични страни на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България, Гърция - най-демократични страни на Балканите

mail07:05 | 06.02.2018прегледи 9642 коментарикоментари 0


България за поредна година се нарежда сред най-демократичните страни, показва ежегодната класация на демокрацията по света на престижното англоезично издание „The Economist“. Нивата на демокрация в глобален мащаб продължават да спадат, като по-малко от 5% от света живее в пълна демокрация, сочат данните в десетото издание на престижната класация.

Индексът на демокрацията се измерва според 60 индикатора, разделени в пет широки категории. В изследването за 2017 година става ясно, че една трета от света живее под авторитарно управление, с голям принос на Китай към тенденцията. Като цяло през 2017-та 89 от 167 страни са получили по-нисък резултат от предишната година. За поредна година, от създаването на класацията до днес, като най-демократична страна в света е посочена Норвегия – с индекс 9,87.

България е сложена в графата „демокрации с недостатъци“, заедно със страни като САЩ, Южна Корея, Япония, Италия, Франция, Португалия, Гърция, Чехия и Словакия. Оценката на страната ни за 2017 година е 7,03 от 10, като има леко повишение на оценката спрямо предходната година.

По-демократични от България с оценки от 8 до 10 са скандинавските страни, Швейцария, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Великобритания, Нидерландия и Австрия.

На Балканите Гърция е най-демократичната страна с оценка 7,29, следвана от България. В останалите балкански страни се отчита поредна година на спад в индекса на демокрацията, с изключение на Македония и Албания, където има леко подобрение от предходната година. С изключение на Турция, като най-недемократична страна на Балканите е определяна Босна и Херцеговина с резултат от 4,87 за 2017 година.

В Европа най-недемократичните страни за поредна година са Русия, Беларус, Азербайджан и Турция. Южната ни съседка попада в графата на хибридните режими, докато останалите три страни са определяни като авторитарни режими. В световен мащаб като най-недемократична държава очаквано е определена Северна Корея с оценка от 1,08 , следвана от Сирия, Чад, Централна Африканска Република и Конго.

Най-висок ръст в индекса на демокрацията за една година отчита Гамбия. Африканската държава е управлявана 22 години под формата на диктатура, като през предната година за пръв път започва преход към демокрация. Това изкачва страната с цели 30 места в класацията. Най-голям спад в индекса на демокрацията за 2017 година отчита Венецуела. Южноамериканската страна променя статута си от хибридна демокрация на авторитарен режим през последната година.

източник:Тв Европа


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905