EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България вече внася втечнен газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България вече внася втечнен газ

mail19:00 | 31.05.2019прегледи 1162 коментарикоментари 0


Късно тази вечер на терминала в Ревитуса, Гърция пристига танкерът с първите количества втечнен природен газ за България от САЩ. Договорът за тяхната доставка е сключен между холандската компания благодарение на сключения договор между холандска компания Колмар и обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД. Количествата, които ще бъдат доставени са за второто и третото тримесечие са съответно в размер на 90 и 50 млн куб. м. природен газ и са от компаниите Шение и Бритиш Петролиум. Това обяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Разтоварването на танкера ще започне от утре, 1-ви юни 2019 г.

"Един от основните приоритети на настоящето правителство в областта на енергетиката е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Можем да се похвалим с конкретни действия – седмица след като дадохме начало на изграждането на интерконектора Гърция-България, природен газ от САЩ постъпва в българската газопреносна система", допълни министър Петкова. Тя поясни, че доставката на втечнения природен газ е на конкурентни цени и подчерта, че това е сериозна крачка към либерализацията на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

Петкова добави, че доставчикът Колмар е депозирал официално писмо до Министерството на енергетиката и "Булгартрансгаз" ЕАД, в което заявява интерес за  сключване на договор за доставка на втечнен природен газ за следващите 5 години в размер на 500 млн. куб. м., които да бъдат търгувани през газовата борса – "Газов хъб Балкан" ЕАД.

Производител на първата доставка е американска компания, а на втората доставка – Бритиш петролиум. „Това е знакова новина за бъгарската енергетика и енергиен сектор“, смята Петкова.

“Ще поискаме от КЕВР намаление на цената на газа за третото тримесечие на 2019 г.”, съобщи пък Николай Павлов, директор на „Булгаргаз”. „Булгаргаз” много внимателно следи динамиката на борсовите пазари в Западна Европа и съответно в дългосрочните петролни индексирани договори отново в Западна Европа, за да сверим къде сме ние”, коментира той. “Беше направен задълбочен анализ на борсовите пазари на природен газ, който показа, че са налице условия и възможности за доставка в България на по-ниска цена, от тази, която имаме по дългосрочния договор с наши партньори”, заяви Павлов.

Той уточни, че „Булгаргаз” като секторен възложител не попада в приложното поле на Закона за обществените поръчки, но от дружеството са решили, въпреки всичко да подадат открит, прозрачен търг, на който да са ясни всички условия, по които съответните търговци ще участват. „Получихме три оферти и трите бяха на цени по-ниски от действащата в момента доставна цена”, заяви директорът на „Бургаргаз” и уточни, че от новата доставна цена на българския потребител ще се възползва от есенно-зимния сезон.

„Булгаргаз” може да води преки преговори с търговци и да сключва сделки. В този ред бяха получени две оферти от холандската компания за доставка на природен газ и от български голям търговец на природен газ. Трите оферти бяха на цени икономически по-изгодни от цената, постигната от търга. Това като финансов резултат мога да кажа, че ще бъде около 15 млн. лв. и естествено това ще се пренесе в цената към крайния потребител”, каза още Николай Павлов.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg