EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в Шенген: Неочакван тласък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в Шенген: Неочакван тласък

mail11:20 | 02.03.2012прегледи 697 коментарикоментари 0


Владислав Велев, кореспондент на БНТ в Брюксел
Лидерите от Европейския съюз постигнаха напредък по въпроса за влизането на България в Шенген. Решението за разширяването на зоната без граници трябва да бъде взето през септември, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Това трябва да направи Съветът по правосъдие и вътрешни работи, който през това време трябва да допринесе за успеха на процеса. Пробивът дойде след среща между Ромпой, премиера Бойко Борисов, румънския президент Траян Бъсеску и холандския премиер Марк Руте.
Присъединяването на България и Румъния към Шенген получи неочакван тласък късно снощи, когато лидерите от Европейския съюз постигнаха съгласие за график. На присъединяването пречи Холандия. Несигурността продължава от юни миналата година и получаването на точна дата за вземане на решение е добра новина. Появиха се коментари, че напредъкът е постигнат с един вид "извиване на ръцете" от Румъния. Тя се противопостави на даването на Сърбия на статут на кандидат-член в Европейския съюз, но после се съгласи. Според Ромпой не може да става дума за принуждаване.
Херман ван Ромпой, председател на Европейския съвет: - Решението за кандидатурата на Сърбия и присъединяването към Шенген не са свързани по никакъв начин. Ние решихме, че Съветът ще вземе решение през септември, а през това време искаме да бъдат намерени и приложени мерки, които ще доведат до успешно разширяване на Шенген. В периода от март до септември ще работим по създаването на пакет от мерки, които да убедят страните, които се страхуват от разширяването, че нямат причина за опасения. Сега има усещане, че има силна политическа воля за намиране на решение през септември.
Европейските институции вече многократно потвърдиха готовността на двете страни. Снощи холандският премиер обяви, че страната му очаква още един положителен доклад от Европейската комисия за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.
На снощното заседание Херман ван Ромпой беше преизбран за още един мандат от две години и половина като председател на Европейския съвет. Днес лидерите подписват дълго договаряният пакт за фискална дисциплина, който трябва да успокои еврокризата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg