EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в топ 5 на дисциплинираните бюджети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в топ 5 на дисциплинираните бюджети

mail09:00 | 11.06.2010прегледи 687 коментарикоментари 0



Имаме втория най-нисък външен дълг след Естония и с този ревизиран бюджет ще сме сред петте най-дисциплинирани държави в ЕС, коментира министърът на финансите Симеон Дянков след приемането на проектозакона за бюджета на първо четене от парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика, енергетика и туризъм.
Справяме се с кризата по-добре от всичките ни съседи, каза Дянков. Според него няма да имаме проблеми с ЕК заради това, че изчисляваме бюджетния си дефицит на начислена основа. В отговор на въпрос защо прогнозата за очаквания дефицит на начислена основа бе повишена от страна на МФ от до 3 процента, както бе първоначално обявено, на 3,8 процента Дянков обясни: "Презастраховаме се. Ако нещата вървят по-добре в целия ЕС ще сме под този дефицит."
От началото на тази година държавните финанси се изчисляват вече и по двата варианта - на начислена и на касова основа,- но миналата година това не е правено и трябва да се създадат системи, които автоматично да сравняват вариантите, каза Дянков. За първи път в министерството вече имаме представа кое ведомство какви договори подписва, до края на януари в МФ нямаше информация за това, добави той. Затова по думите му е дошла и изненадата с анексите към договори, сключвани от предишното правителство. В края на тази година няма да има такава изненада, посочи Дянков.
По-рано по време на дебата при приемането на актуализацията Дянков каза, че вчера разговарял по телефона с еврокомисаря Оли Рен и е получил от него подкрепа за коректността на статистическите данни за Държавния бюджет за 2009 г.
Дянков определи като един от най-големите си успехи като министър задържането на плащанията по договори с фирми, за да се провери дали са изрядни. В резултат на проверката една трета от тези плащания не са извършени, а ако са били направени в края на миналата година, държавата е щяла да влезе в огромен дефицит, обясни министърът на финансите.
От десет дни работим с общините за приемане на диференциран подход при съкращаването на държавния трансфер с 15 процента, така че най-уязвимите общини да бъдат защитени. Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова призова към смекчен подход по отношение на трансферите към общините, защото заради кризата техните приходи вече са намалели с около 300 млн. лв. Общините вече са направили разчети и са ги представили на вицепремиера Дянков.
Според Мика Зайкова, финансов експерт от КТ "Подкрепа",  в България не трябва да има "свещени крави" и да се реже от едни разходи, а от други - не. Зайкова даде пример с МВР и бюджетите на Министерството на правосъдието и НС.
Само в последния месец 8 страни от ЕС са актуализирали бюджетите си, а от началото на годината - 13 държави, каза Дянков по време на парламентарен дебат днес. Всички спестявания, които можем  да направим през тази година, ще ни помогнат и за следващата. В проектобюджета са предвидени над 1 млрд. лв. за ресурс за различни сектори и аз съм съгласен те да се дават само срещу  реформи, каза Дянков в отговор на реплика от страна на председателя на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров. Ако не направим реформите тази година, от една страна ще ни е трудно през 2011 г., от друга - няма да можем да модернизираме икономиката си, посочи Дянков. Аз съм привърженик на идеята в бюджет 2011 да се задължим да имаме дефицит под 3 процента и да влезем в критериите за еврозоната, това е важно за всички българи, заяви той.
Според излязло днес проучване за актуализацията на бюджета 77 процента от анкетираните приветстват съкращенията на разходи в държавната администрация, а 75 процента пък смятат, че трябва да се инвестира в инфраструктурни проекти, посочи Дянков. Ръстът на българската икономика от 1 процент е заложен на повишаване на износа (вече седми месец той се повишава) и изпълнение на големи инфраструктурни проекти, информира още той. По БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg