EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в порочния кръг на плахите банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в порочния кръг на плахите банки

mail13:50 | 11.02.2010прегледи 915 коментарикоментари 0


Източноевропейските страни със слаби банкови индустрии ще реализират малък икономически ръст след като банките продължават да не са склонни да отпускат кредити, съобщава Bloomberg, цитирайки позицията на Capital Economics.
„Налице е реален риск от попадане в порочен кръг при развитието”  при Унгария, както и при балтийските и балканските държави, където „слабото икономическо възстановяване ограничава възможността на банковия сектор да отпуска заеми, което, от своя страна, допълнително усложнява възстановяването,” смятат икономистите Нийл Шиъринг и Дейвид Оксли от лондонския офис на Сapital Еconomics.
Очакванията на експертите са, че икономиките на Унгария, Румъния, България, Литва, Латвия и Естония ще се свият за втори път през 2010 г., докато прогнозата за банковата индустрия е, че ще остане „предизвикателна”. Противоположна тенденция се очертава в Полша, Турция и Чехия, където „здравата” финансова индустрия ще подкрепи зараждащото се възстановяване, коментират от Capital.
В страните с по- слаба финансова система неуспехът на банките да прехвърлят намаляването на лихвите от централните банки към техните клиенти ограничава кредитния ръст, подчертават Шиъринг и Оксли
Рано е да се говори, че банките в региона са вън от опасност, смятат от Capital. В шестте цитирани икономики все още се свиват, а броят не необслужените кредити продължава да нараства.
Средните по големите банки в Русия остават „уязвими”, отбелязват още експертите.
Ръст на потребителското кредитиране се наблюдава през последното тримесечие в Полша, Турция, Чехия и Словакия, информират от Capital.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg