EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в защита на розовото си масло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в защита на розовото си масло

mail11:00 | 20.01.2013прегледи 790 коментарикоментари 0


Берлин, Спец. кор. на БТА Людмила Спасова
България оспорва експертния доклад на Научния съвет за безопасността на потребителите към Европейската комисия, задължаващ ни да премахнем алергенните съставки при производството на продукти от розово и лавандулово масло.

Докладът излезе в края на декември миналата година. На практика той блокира производството на естествени продукти от роза и лавандула, традиционни за страната ни. Това съобщи днес пред журналисти в Берлин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Той е в германската столица за откриването на световното изложение за хранителна промишленост, земеделие, горско стопанство и градинарство - "Зелена седмица - 2013", което се открива днес и ще продължи до 27 януари. Страната ни ще защитава правото на производство на розово и лавандулово масло и няма да се откаже от тази битка, категоричен бе министърът. За целта той е планирал среща с новоизбрания еврокомисар по здравеопазване Тонио Борч, пред когото ще постави въпроса, както и пред Съвета на министрите на ЕС.
"При темите от национален интерес не трябва да има политика", коментира Найденов по повод отправени му обвинения, че правителството не отстоява българския интерес по розопроизводството.  България ще защитава продуктите от розово и лавандулово масло с естествени съставки и е против техните заместители, получени по химичен път. Твърдението, че лавандуловото и розовото масло имат алергични компоненти не е на базата на широко изследване и е тенденциозно, посочи министърът. По думите му в случая става въпрос за мащабни икономически борби на две лобита - "лобито на изкуствените генерици, които струват евтино и лобито на продуктите с естествени съставки".
България е изпреварила вече Франция по производство на лавандулово масло, както и Турция по производство на розово масло. Той каза, че страната ни ще си сътрудничи с Франция в тази област. Ако рестрикцията продължи по-дълго, България ще поиска от ЕК да предвиди компенсации. Площите с маслодайна роза у нас са 38 000 декара, а годишното производство на розово масло е около 150 кг, като за един килограм са необходими около три хиляди килограма розов цвят. В розопроизводството са заети 2100 души. Маслото от роза се изнася основно в САЩ, Франция, Южна Корея и Япония. Годишното ни производство на лавандулово масло е близо 100 тона и то се изнася основно за Германия, Австрия, Холандия, Великобритания, Канада и други.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg