EUR 1.9558
USD 1.8652
CHF 1.9355
GBP 2.2875
CNY 2.7818
you tube
mobile version

България в iPad приложение на Europeana

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в iPad приложение на Europeana

mail12:45 | 19.06.2013прегледи 510 коментарикоментари 0


Електронната колекция на Центъра по Тракология към Института по Балканистика е сред избраните сбирки, включени в новосъздаденото iPad приложение на Европейската цифрова библиотека Europeana. Мобилното приложение Europeana Open Culture (Отворена Култура Юропеана) включва колекции от културни институции в цяла Европа с уникални образци на изкуството и културата на континента.
Българската колекцията на Центъра по Тракология е сред първите включени в разработеното от софтуерните компании Сирма Медия и Онтотекст дигитално хранилище Bulgariana. То е създадено и пуснато в експлоатация през 2012 г. и има за цел публикуване на българското културно наследство в интернет. Хранилището е създадено за нуждите на институциите в България, които имат желание да публикуват и споделят съхраняваното от тях българско културно наследство. Друга основна цел на проекта е разработването на техническо решение за публикуване на предоставените дигитални колекции в Европейската цифрова библиотека Europeana, благодарение на което е възможно и включването на българската сбирка в мобилното приложение.

Дигиталното хранилище дава различни права за достъп на множество потребители и организации, позволява създаването на типове обекти и настройване на метаданните за всеки тип, както и лесно попълване на метаданни от потребители, които не са ИТ специалисти. То поддържа също колекции от обекти, онлайн изложби, както и възможности за търсене на обекти.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg