EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България без предпазна клауза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България без предпазна клауза

mail17:26 | 09.07.2009прегледи 504 коментарикоментари 0


flag2Докладът на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас ще излезе на 22 юли и няма да съдържа препоръка за предпазна клауза. През есента ще има и друг доклад – за управлението на еврофондовете, съобщава БНР. Поредният доклад по мониторинговия механизъм ще бъде оповестен в седмицата, в която се очаква да бъде гласуван състава на новото българско правителство, но от Европейската комисия уверяват, че съвпадението е случайно.Няма да бъдат спестени критиките в доклада, заради смяната на властта у нас, а най-сериозните от тях отново ще са заради корупцията и недостатъчните съдебни действия срещу нея.
Въпреки това Комисията няма да препоръча предпазна клауза, уверяват нейни експерти - защото там надделявя мнението, че вместо да ускори реформите в съдебната система, подобна мярка може да ги блокира напълно.
Еврокомисията обаче смята да запише в доклада, че мониторинговият механизъм е доказал ефективността си в редица области и трябва да продължи – докато бъдат постигнати убедителни резултати по всички наблюдавани показатели. Определяне на дати и крайни срокове не се предвижда.
Страните-членки ще обсъждат и гласуват докладите за България и Румъния през септември и октомври. Тогава предстои да видим и дали сред тях ще има такива, които ще настояват да се активират предпазни клаузи докато още има правна възможност за това. Тя според договора ни за присъединяване обхваща първите три години на членството, и отпада в края на тази година.
Междувременно през октомври България и Румъния отново ще бъдат в центъра на вниманието – защото за тогава от Еврокомисията планират оповестяването на докладите за контрола на парите от еврофондовете. Те бяха поискани през април Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4232