EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България без акредитация за търговия с емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България без акредитация за търговия с емисии

mail11:00 | 13.05.2010прегледи 1445 коментарикоментари 0


Отнета е акредитацията на България за участие в гъвкавите механизми по протокола от Киото, сочи проект на решение на прилагащият орган по наблюдение на изпълнението на протокола от Киото към Конвенцията по климата на ООН. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред участниците в енергийния форум "Топлоенергетика и климат" в столичния хотел "Шератон", като се позова на информация от вчера вечерта.Прилагащият орган е констатирал, че системата за оценка на емисиите парникови газове не съответства на правилата. Очаква се решението да бъде потвърдено на 30 юни, въпреки, че ще бъде отправена молба за преразглеждането му.
Още през 2007 г. са констатирани несъответствия, отправени са много препоръки за подобряване на системата по отношение на капацитета, надеждността и качеството на данните, както и на между институционалната координация, посочи Караджова. За съжаление това е било тотално неглижирано от моя предшественик и нито една от препоръките не е изпълнена, отбеляза тя. По думите й "акредитацията не е отнета още тогава, защото прегледът е бил първи и е практика да се дава шанс на страните да се поправят".
През септември 2009 г. е извършена втора проверка от секретариата на конвенцията, която е установила, че няма прозрачна, надеждна и контролируема, отговаряща на изискванията на конвенцията, система. Докладът от анализа е съкрушителен, но не го оповестихме, защото имахме надежда, посочи Караджова. Независимо от невероятните усилия, които положихме, и от
изключителната ангажираност на експертите, които работиха денонощно през последните месеци, за съжаление ни съдят за минали грешки, добави тя. Не сме обезкуражени, добрата новина е, че сме много добри - имаме добри експерти в структурите на МОСВ, както и добри съветници извън министерството, и ще си върнем акредитацията, прогнозира министърът.
Най-ранната възможност за подаване на документи за възстановяване на акредитацията е средата на септември т. г. Най-рано възстановяването й може да се случи през ноември, ако подадените от страната ни документи бъдат разгледани бързо от секретариата.
В резултат на отнетата акредитация, в периода юни-ноември не бихме могли да предприемем сключване на сделки по "зелената схема" за търговия с емисии, поясни Караджова. По думите й това време ще се използва за разработване на детайлните правила за финансиране на проекти на гражданите, бизнеса, общините и публичните държавни институции, ще бъдат обучени бенефициенти, ще се водят преговори и с купувачи.
Предприятията, които имат право на търговия с емисии, могат да продават до 30 юни. По думите на Нона Караджова те са предупредени отдавна за възможността да бъде отнета акредитацията и това е причината за ускоряването на процеса по одобрение на националния план за емисии парникови газове за периода 2008-2012 година. Предприятията няма да бъдат ощетени, те и в момента търгуват, нашата политика изпревари събитията, можеше националният план да бъде одобрен чак в края на годината, коментира министърът.
Държавата няма да успее да реализира своите квоти в този срок, тъй като законът, който регламентира това, все още е на първо четене в парламента. Държавата губи от това, че ако бяхме успели да намерим купувач за държавните квоти, през лятото можеше да сключим сделка и да бъдат направени съответните преводи, каза Караджова.
Въпросът е за лошия имидж, който имаме, за това, че сме една чудесна държава, с чудесни хора и с едни погрешни решения, престъпни бездействия и тотална некомпетентност, заяви Нона Караджова.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg