EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България 42-ра по човешка свобода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България 42-ра по човешка свобода

mail12:15 | 08.01.2013прегледи 762 коментарикоментари 0


България е на 42-ро място в първия индекс на човешка свобода според дебютното издание "Световен индекс на човешката свобода", публикувано днес от канадския институт "Фрейзър" и германския "Либерален Институт" с подкрепата на американския институт "Катон". Данните са публикувани на страницата на Института за пазарна икономика.
Нова Зеландия е лидер по човешка свобода, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия.

Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То стъпва върху годишните доклади за „Икономическата свобода по света” на „Фрейзър” и ги надгражда с нов раздел за личната свобода.
България
Резултатът на България от 7,6 поставя страната на 42-ро място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър.
Резултат на България

Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.
Проблемните области за България, що се касае до личните или граждански свободи, не са изненада:
- недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност);
- несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите;
- нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например с религиозни.

Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода – невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти. Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България.
Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация.
Европа
Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода на практика във всяка част на континента. Различията обаче също са налице – южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си. Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка – европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват що се касае до икономиката.
Обединението на двата типа свобода, лична и икономическа, води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси. Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10. Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другият полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики близо по резултат до България.
Резултати по основните категории
Най-висока оценка в изследването за личната свобода логично се получава за свободата на движение, а най-ниска за свободата на изразяване.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg