EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България 100% покрита от ПРО на НАТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България 100% покрита от ПРО на НАТО

mail09:20 | 21.05.2012прегледи 404 коментарикоментари 0


Точно в 1:05 ч., българско време тази нощ, 100% от територията на България беше покрита от противоракетния щит на НАТО, съобщи БНТ. Телевизията се позовава на президена Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов след първото заседание на срещата на върха на Алианса в Чикаго. Страната ни попада в сферата на защита, защото цялата система вече реално работи за страните, които влизат в първата фаза на противоракетната отбрана на Алианса.
В изказването си пред участниците в чикагската среща на върха президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще работи за пълното финализиране на натовската програма за противоракетна защита на всички държави, които участват в нея. „Нека сме наясно, че системата е изцяло отбранителна. Това е основата на всичко, което правим в ПРО. Ние подкрепихме инициативата за интелигентна отбрана. Това означава, че държавите в региона трябва да се научат всяка една от тях да специализира, но заедно да бъдат по-силни”, каза Плевнелиев. Външният министър Николай Младенов, от своя страна, зави, че политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от тази нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност, добави Младенов. Форумът не е дискутирал несъгласието на Русия с някои от елементите на ПРО. Много от участниците обаче се изказаха в подкрепа на съвместна работа с Русия по координирането на противоракетни отбрани, с цел взаимно предпазване от общите заплахи.

По време на официална вечеря на държавните глави с американския президент Барак Обама започна и обсъждането на втората централна тема от чикагската среща на Алианса за изтегляне на съюзническите сили от Афганистан до 2014 г. По-рано българският държавен глава разговаря за кратко с американския си колега. Президентът Обама каза: „Справяте се много добре. Последните данни, които имам, са блестящи. Пожелавам ви успех”.
От двустранната среща на българския президент с холандския премиер Марк Рюте в рамките на форума, стана ясно, че Холандия ще чака юлския доклад на еврокомисията за напредъка на страната ни, преди парламентът на страната да вземе решение за подкрепа на присъединяването на България към Шенген. Рюте изрази надежда, че напредъкът на страната ни ще бъде отчетен. Росен Плевнелиев пък каза, че всички български институции работят за реформи – особено в областта на правосъдието и вътрешните работи. И приетият закон за конфискацията на незаконно придобитото имущество е голяма стъпка в тази посока. Ето защо по думите му България трябва да бъде съдена по резултатите, които е постигнала.
Днес ще се състои и среща във формат "НАТО и партньори", на която ще се обсъжда взаимодействието със страни, които участват активно в операции на НАТО, например Швеция, Австралия и Нова Зеландия и Грузия, както и три балкански държави, Черна гора, Босна и Херцеговина и Македония. Четири от държавите партньори на НАТО са и кандидати за пълноправно членство в Алианса. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен вече обяви, че срещата на върха на НАТО в Чикаго няма да бъде "среща на разширението". Въпреки това в Чикаго се очаква да бъде потвърдена политиката на отворени врати за нови членове на алианса.
 


Тагове: НАТО, ПРО, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053