EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България -„Троянският кон” на Китай в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България -„Троянският кон” на Китай в ЕС

mail11:30 | 21.10.2010прегледи 691 коментарикоментари 0


През последно време Пекин рязко активизира прокарването на своите мегапроекти за строителство на промишлени зони на територията на европейските страни. Причината за това е, че зарази световната криза свръхпроизводството на източния гигант се нуждае от нови пазари. Неголемите и небогатите европейски страни са отлично поле за Китай за прилагане на стратегията на икономическо завземане на Европа, пише руското електронно издание Аргументи.ру.
"Китайците се готвят икономически да завземат Европа". Под това заглавие Аргументи.ру посочва, че на Гърция, изпаднала в затруднено финансово положение, Пекин е предложил да финансира строителството на огромни предприятия за "окончателна обработка" на продукция, доставяна от Китай. Тези предприятия се планира да бъдат разположени направо на територията на контейнеровия терминал на най-голямото гръцко пристанище - Пирея. Там ще се сглобява доставяната на части битова техника. Така китайците получават право да слагат на продукцията етикета "Произведено в Европа". За сметка на това път Пекин се надява да получи значително конкурентно предимство - цената на китайските стоки ще бъде много по-ниска от европейските аналогични продукти.
Беларус, заради конфликта си с руското ръководство, също попадна в сложна икономическа ситуация. Минск се нуждае силно от приток на каквито и да е инвестиции. Затова при посещението си в Пекин Александър Лукашенко предложи територията на страната си за строителството на технопаркове. Китайците не са против, но техните планове поразиха мнозина. Пекин иска да изгради "гигантска промишлена зона". По площ тя трябва да бъде примерно колкото е и територията, върху която е разположена столицата на Беларус.
И накрая на 15 октомври заместник-министърът на търговията на КНР пристигна на посещение в България, където се срещна с премиера (Бойко Борисов) и министъра на икономиката (Трайчо Трайков). В момента в България китайците активно строят огромен технопарк в околностите на София.
България също се нуждае от пари и разчита да стане "Троянския кон" на Китай при завладяването на пазарите на ЕС, заключава Аргументи.ру.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1085