EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България част от проект "Виа Карпатия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България част от проект "Виа Карпатия"

mail19:10 | 22.10.2010прегледи 1836 коментарикоментари 0


Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев подписа днес Декларация "Виа Карпатия" за продължаване на най-краткия пътен маршрут по оста Север-Юг, свързващ Литва, Полша, Словакия, Унгария,
Румъния, България и Гърция, съобщи на сайта си Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).
С подписването на декларацията официално се обявява разширяването на проекта "Виа Карпатия" към Гърция, България и Румъния. Разширяването към тези нови страни ще стимулира транзитните превози по оста Север-Юг между Балтийскo и Черно море. Целта е развитието на пътната инфраструктура в региона и включването й към Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), а с това и икономическото развитие на източните региони на Европейския съюз.
Международният проект "Виа Карпатия" ще даде възможност за по-пълното натоварване на трасето по важните пътни проекти, които страната ни изгражда по маршрута на Общоевропейски транспортен Коридор тV, а също и на моста над река Дунав при Видин - Калафат.
По настояване на Румъния и Република България към декларацията са включени две допълнителни отклонения по трасето, съответно - към пристанище Констанца и към София - Свиленград - черноморските страни от ТРАСЕКА (TRACECA - Transport Corridor Europe - Caucasus - Asia - Транспортен коридор Европа - Кавказ - Азия - бел. ред.).Предложението на българската страна за отклонението София - Свиленград цели по-цялостното обхващане на страните от черноморския басейн в проекта, тъй като маршрутът на отклонението съвпада изцяло с Коридор 4.
На пресконференцията след подписването на декларацията в Ланкут, Южна Полша, където днес се проведе еднодневна среща на министрите на транспорта и инфраструктурата на участващите страни, полският министър Цезари Грабарчик заяви, че проектът е "веществено доказателство за европейската интеграция" и ще
улесни транспорта, пътуванията и туризма сред държавите, предаде Асошиейтед прес.
Всички министри заявиха, че магистралата ще обслужва икономическите интереси на техните страни, допълва АП.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg