EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България -Турция подписаха споразумение за реадмисия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България -Турция подписаха споразумение за реадмисия

mail16:50 | 05.05.2016прегледи 2116 коментарикоментари 0


Министрите на вътрешните работи на България и Турция подписаха Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица. Република България е първата държава-членка на ЕС, с която Турция подписва такъв документ, посочи министър Ефкан Ала и допълни, че този протокол е изключително важен за бъдещата работа и прилагането на механизмите за ефективно взаимодействие, той дава нови възможности в задълбочаване на двустранното сътрудничество. Днешният акт е още една крачка в установеното изключително добро взаимодействие, подчерта министър Румяна Бъчварова и изрази увереност, че документът ще даде реални резултати, които са в интерес и за двете страни – практическа рамка и детайлно разработени процедури. Не на последно място, подписването на двустранния протокол днес е още един знак за високата степен на доверие и партньорство, което съществува между двете държави. Българският вътрешен министър припомни предприетите през последните месеци стъпки - успешното подписване на Споразумението за тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество ГКПП Капитан Андреево между България, Гърция и Турция, както и работата по изготвянето на правилата за неговата дейност. Създаването му е още една възможност за обмен на информация в реално време на полицейските и митническите органи с оглед постигане на адекватна и навременна реакция по противодействие на незаконната имиграция и на контрабандата. Тя акцентира и върху подписаното споразумение и осъществено оперативно взаимодействие между българската гранична полиция и турската брегова охрана. По думите й, подписването на днешния протокол за реадмисия  е събитие от изключително голямо значение за двустранните отношения. Документът показва, че България  и Турция имат воля за общи мерки в отговор на миграционната криза и убеденост, че резултатите няма да се забавят. Той ще е ясен сигнал и за желаещите да преминат нелегално нашите граници както и за трафикантите. Това споразумение установява съвременни механизми за още по-ефективно противодействие на нелегалната миграция и дава възможност за гарантиране на по-висока степен на сигурност и спокойствие на гражданите на двете държави.

Преди това министър Румяна Бъчварова инспектира хода на строителството на Тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на пункта Капитан Андреево. Областният управител на Хасково Станислав Дечев запозна министър Бъчварова с работата на място. В срещата участваха заместник- главният секретар на МВР гл.комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Антонио Ангелов, неговият заместник – ст.комисар Стоян Иванов, заместник-областният управител Валентин Ангелов, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.
Тристранният контактен център между България, Гърция и Турция се финансира и изгражда в рамките на Плана за действие за изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство. Целта е чрез него да се осигури оптимална функционалност на представителите на трите държави, да се постигне по-ефективно и тясно сътрудничество и обмен на информация в реално време в областта на миграцията, организираната престъпност и тероризма.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg