EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България -Турция: $ 5.6 млрд. стокообмен за 2017 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България -Турция: $ 5.6 млрд. стокообмен за 2017 г.

mail10:35 | 12.02.2018прегледи 7338 коментарикоментари 0


След подписването на споразумението за митнически съюз през 1996 г. между Турция и ЕС годишният стокообмен на промишлени стоки възлиза на около 160 млрд. долара. Това отбелязва в интервю за БТА турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи. За Брюксел Турция е търговски партньор, който се нарежда на пето място по износ на стоки за ЕС и на четвърто място по внос на стоки (от ЕС). Имаме търговско партньорство, което е от взаимен интерес, изтъкна той. През април 2016 г. Турция е поискала от ЕК актуализиране споразумението.

В момент, в който процесът за актуализиране на митнически съюз вървеше в положителна насока, през 2017 г. заради избори в някои страни от ЕС, заради някои популистки изказвания, този процес се забави, каза Зейбекджи и добави, че поради тази причина Турция отдава голямо значение на предстоящата среща на върха във Варна, основно като възможност за актуализиране на митническия съюз.

На въпрос как Зейбекджи оценява българо-турските икономически отношения, той отговори, че 2017 г. е била много успешна в това отношение. Двустранният ни стокообмен възлезе приблизително на 5,6 милиарда долара и през 2017 г. бе отчетен 25% растеж в двустранния стокообмен спрямо предишната година, посочи Зейбекджи и добави, че поради тази причина, когато се актуализира митническият съюз, стокообменът с България ще нарасне с много бързи темпове. Той посочи, че инвестициите на турски компании в България се увеличават много бързо и в момента възлизат на над 2 милиарда евро.

Министърът каза, че по този начин се създава заетост за над 10 000 души в турските компании в страната и изтъкна, че турските фирми възприемат България като много важен логистичен център и турските инвестиции ще продължават да се увеличават. Зейбекджи заяви още, че краткосрочните цели на Турция включват преодоляването на някои бюрократични пречки между двете страни, както и на някои проблеми на граничните контролно-пропусквателни пунктове. С цел да обсъдим и разрешим тези въпроси през април в Истанбул ще организираме турско-български бизнес-форум, в който ще участват бизнесмени от различни сектори.

Планираме да актуализираме някои споразумения. Ще работим в тясно сътрудничество с българския министър на икономиката Емил Караниколов, за да премахнем някои изкуствено създадени пречки, каза Зейбекджи. Разглеждаме 2018 г. като година, през която може да постигнем рекорд в турско-българските търговско-икономически отношения, изтъкна той. На въпрос как Зейбекджи би описал икономическото развитие на Турция през последните 15-16 години той посочи, че през този период Турция е увеличила прихода на глава от населението в номинално изражение от 3500 долара на 11 000 долара. Успяхме да увеличим търговския стокоообмен от 75 млрд. до 450 млрд. долара. В номинално изражение успяхме да станем 17-та икономика в света и шеста в Европа. Като покупателна способност успяхме да станем 13-а страна в света и пета в Европа.

През изминалата 2017 г. отчетохме растеж в износа от около 11%, а очакванията ни за 2018 г. е този растеж да бъде по-голям, каза Зейбекджи. Той изтъкна, че в много сектори Турция се е превърнала във водеща сила и в момента е втора в света в сектора на строителството и предприемачеството, в сектора на туризма е на 6-7 място, а в областта на земеделието - на девето място. Зейбекджи посочи, че бюджетният дефицит на Турция е около 1,5% от БВП, като този показател е един от най-ниските в ЕС.

Той добави, че през 2005 г. броят на работната сила в Турция е възлизал на 21,7 милиона души, а през октомври 2017 е 31,9 милиона души. През последните 15 години привлякохме чуждестранни инвестиции на стойност 190 млрд. долара, каза в заключение турският министър на икономиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg