EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - член на световната инициатива „Зелен град“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - член на световната инициатива „Зелен град“

mail12:30 | 27.05.2015прегледи 874 коментарикоментари 0


България ще бъде най-новият член на световната инициатива „Зелен град“. Този факт ще бъде обявен на конференция на 29 май в София, където ще бъде представена и платформата „Зеленият град – България“. Съюзът на ландшафтните архитекти и Асоциацията на производителите на декоративни растения, които инициират създаването в България на платформата „Зеленият град“, ще обявят първите й приоритети: кампании за намаляване на праховото и шумовото замърсяване в българските градове; изграждането на повече зелени покриви, зелени стени и зелени училищни дворове; регулативни промени, които биха спомогнали тези амбиции да се осъществят по-бързо. Платформата е отворена за членство. Идеята е институции, общини, бизнеси, неправителствени организации и дори обикновени граждани да работят заедно в името на голямата цел българските градове за станат по-зелени. Двама холандски експерти Леон Смет от Anthos, холандската Кралска търговска асоциация за декоративни растения и Берт Грифиун, експерт по озеленяване, ще представят тяхната платформа De Groene Stad и ще споделят практически опит за реализирането на зеления град.
Конференцията е съпътствана от две събития: Фестивал на зелените идеи 2015 и изложба „Зеленият град“.
Инициативата „Зелен град“ възниква през 2002 година по време на Флориада, световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. За дванадесетте години на своето съществуване концепцията е възприета в много страни в Европа и света като Германия, Франция, Великобритания, Китай, Сингапур, Канада, Италия, Испания, Унгария, където „зеленото“ трайно навлиза в дневния ред на властите, бизнеса и обществото. Холандия продължава да има водеща роля в „Зелен град“, залагайки на обществен диалог, научен подход и целеви финансови инструменти. Съчетан с насърчаването на електрическия транспорт и възобновяемите източници на енергия, „Зеленият град“ води до забележителни резултати.
Философията „Зелен град“ има няколко измерения, преплетени в цялостна визия за града: икономика, здраве, чистота, уют и наслада от средата, в която хората живеят и работят. Имотите в „зелените” райони са по-скъпи и привлекателни за хората в сравнение със сивите квартали. Зелените покриви и стени намаляват разходите за отопление през зимата и за климатици през лятото, спомагат за намаляването на рисковете от наводнения в градовете. Зеленината се бори успешно и със замърсяването на въздуха. Дървета, храсти, цветя и дори мъхът помагат за пречистването на фините прахови частици, които са основният източник на замърсяването на въздуха в много европейски български градове. Пациентите се възстановяват по-бързо, ако гледката от прозореца им е зелена, жителите на зелените квартали боледуват по-рядко. В паркове и градинки хората общуват по-често и се сближават по-лесно. Концепцията за „зелен град“ се основава на разбирането, че това не е лукс, а печеливша инвестиция.
Инициативата “Зелен град“ е разработила специален наръчник «Зелен град», представящ политики, инструменти и технически решения за озеленяването на градовете. Той показва нагледно, че инвестицията в изграждането и поддържането на зелената инфраструктура не е неоправдан разход, а носи добавена стойност от социална, икономическа и екологична гледна точка.
Присъединяването на България към инициативата „Зелен град“ става възможно със съдействието на Фондация iVerde (Холандия) и с подкрепата на Холандското посолство в София.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg