EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - част от проекта Шах Дениз 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - част от проекта Шах Дениз 2

mail07:30 | 18.12.2013прегледи 1552 коментарикоментари 0


Южният газов коридор отваря нови възможности за България, каза днес в Баку Пламен Орешарски на церемония при подписване на окончателното инвестиционно решение за проекта за втора фаза на развитието на газовото находище „Шах Дениз” , предаде AzerNews. "Южният газов коридор отваря нови възможности за моята страна. Тръбопроводът ТАP ще минава близо до България, което също е добра възможност за диверсификация на доставките на газ”, допълни Орешарски.
По-рано през тази година "Булгаргаз" подписа договор с консорциума "Шах Дениз 2" за покупка на един милиард кубични метра природен газ от находището в Каспийско море. Доставките ще започнат най-рано през 2019-а година. Договорът с азербайджанския консорциум ще разшири търговския портфейл на „Булгаргаз” и ще понижи риска от възможни прекъсвания в доставките на газ от Русия за българските потребители, очакват експертите. Азербайджанският газ най-вероятно ще постъпва у нас чрез Трансадриатическия газопровод, към който България ще се включи чрез междусистемна връзка с Турция и Гърция, които още не са изградени.

Акционерите на консорциума Шах Дениз са оглавявани от британския гигант BP.  "Подписването на споразумението дава тласък на проекти за разширяване на газопровода в Южен Кавказ през Азербайджан и Грузия, изграждането на Трансанадолския газопровод - TANAP и на Трансадриатическия газопровод - TAP през Гърция, Албания и Италия", посочва в съобщение консорциумът, цитиран от АФП. "Днешното споразумение ще промени енергийната карта на Европа", заяви на церемонията президентът на страната Илхам Алиев. "Газът на Азербайджан сега ще може да достига до пазара, който се нуждае от него", допълни той.
През юни консорциумът, в който освен BP влизат още държавната азербайджанска компания Socar, норвежката Statoil и френската Total, избра проекта ТАP за доставките на газ за Европа, заобикаляйки Русия. Така отпадна конкурентният проект Набуко-Запад, припомня Франс прес.

Консорциумът планира да добива 16 милиарда кубични метра газ годишно от находището като първите доставки се очакват към 2018 година за Турция, а от 2019 година синьото гориво от "Шах Дениз" трябва да потече и за Европа.

Взети заедно, тези проекти, както и газопреносната инфраструктура към България, ще създадат нов Южен газов коридор към Европа. По трасеното от близо 3500 км. ще се осигурява енергия за милиони потребители в България, Грузия, Турция, Гърция и Италия.

ЕК взе окончателно решение по инвестициите в газовото находище "Шах Дениз-2" , съобщи днес Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. "Това решение ще позволи добивът от находището "Шах Дениз-2" да достигне 10 милиарда кубични метра газ към 2019 година", каза Холцнер. Според нея крайната цена на този газ, който ще се доставя в ЕС по тръбопроводите на Южния коридор, "ще зависи от условията на изпълнение на споразуменията с Азербайджан".
Купувачи на газ от "Шах Дениз-2" са Shell, Булгаргаз, Gas Natural Fenosa, гръцката DEPA, германската E.ON, френската GDF Suez, италианската регионална компания Hera Trading, швейцарската AXPO и италианската Enel, уточни Ройтерс.

Гръцкият премиер Андонис Самарас не успя да пристигне в Баку поради неизправност в правителствения самолет. Проблемът бил засечен 15 минути след излитането към Азербайджан. Самарас  трябваше да присъства на сключването на две сделки: едната е за придобиване на гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА от азербайджанската държавна компания СОКАР, а другата - за "Шах Дениз 2".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg