EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - Турция увеличават квотите в товарните превози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - Турция увеличават квотите в товарните превози

mail17:04 | 29.01.2010прегледи 1630 коментарикоментари 0


Квотите за разрешителните за товарни превози между България  и Турция от типа "празен-пълен" се увеличават с 40 процента.  Това съобщи пред журналисти днес министърът на транспорта,  информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
Така от около 12 500 сега те стават 17 500. Това е  договорено по време на 22-то заседание на смесената  българо-турска комисия по транспорт в Анкара.
В състава на българската делегация в Анкара участваха  представители на изпълнителните агенции към МТИТС, браншови  организации и експерти от министерството. По време на работното  заседание на 27 януари Турция са били обсъдени двустранните  отношения в автомобилния, железопътния, морския и въздушния  транспорт.
Цветков съобщи още, че е постигнато и увеличение на квотите  за разрешителните от вида за превоз в трети страни - със 100  процента. Така от 500 сега те ще бъдат вече 1000. За такива  превози се считат тези, при които товарен автомобил, тръгнал от  България, товари в Турция и разтоварва в трета страна.
България и Турция са постигнали споразумение за откриване на  два нови ферибота в областта на морския транспорт. Те са между  пристанищата Варна и Самсун, и Варна и Зунбулдаг. Предстои да се  изпълнят административните формалности, за да започнат работа  новите фериботни линии.
В областта на железопътния транспорт турската страна ще се  присъедини в проекта "ро -ла", даващ възможност за превоз на  товарни автомобили с влакове. Освен по железопътната линия  Свиленград-Драгоман, такъв вид превози ще има и за част от 
железния път в Турция.
Двете съседни страни са договорили още да се разшири  обхватът и обемът на полетите между летищата в София, Пловдив,  Варна и Бургас, от българска страна и Анкара, Истанбул, Измир и  Бурса, от турска. Тези договорености отразяват готовността и  политическата воля на България и Турция да подобряват  сътрудничеството си в областта на транспорта и инфраструктурата,  коментира министър Александър Цветков.
Представителите на браншовите организации, участвали в  преговорите, изразиха удовлетоврение от постигнатите увеличения  на разрешителните за превози, с което от досегашните 20 процента  ще бъдат задоволени 80 до 100 процента от нуждите на 
превозвачите. За първи път от подобна среща България  излиза с  достойнство и получава повече, отколкото е дала, коментира  председателят на една от асоциациите в бранша Миролюб Столарски./БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4229