EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - топ туристическа дестинация за 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - топ туристическа дестинация за 2011

mail12:10 | 11.01.2011прегледи 871 коментарикоментари 0


България е сред страните, които Робърт Рийд, редактор на световно известният туристически справочник "Лоунли планет" за САЩ, препоръчва да бъдат посетени през 2011 година, съобщава сайтът www.metro.us.

България
България изглежда така, сякаш комунизмът се е сринал миналата година, а не преди две десетилетия. "Българите наистина рекламират хотелите и екскурзиите си, останали от
комунистическата ера", отбелязва Рийд. "Много места все още са като живи паметници на онзи период", допълва той.
А плажовете?
На българското черноморско крайбрежие са разположени някои от най-хубавите и достъпни като цена курорти. В страната се произвеждат и отлични вина - предполага се, че Дионисий, богът на виното, е роден по тези места, допълва сайтът.

Южна Каролина
Тази година се навършват 150 години от отделянето на Южна Каролина от Съюза и "възстановките на историческите събития с вълнуващите вълнени униформи вървят като луди. Възстановките те карат да почувстваш, че си част от историята", отбелязва Рийд. Южна Каролина и други щати ще отбележат годишнината с многобройни прояви - от бейзболни мачове, отговарящи на исторически период, до лекции за Гражданската война.

Уелингтън, Нова Зеландия
Със сигурност Уелингтън е извън вниманието на повечето хора, но тази година новозеландският град ще бъде домакин на Световното първенство по ръгби. "Нова Зеландия е просто луда по тази игра, а градът направо ще се побърка с планираните
събития", отбелязва редакторът. Освен това туристите може би ще успеят да видят как се снима "Хобитът" (книгата на Толкин, предхождаща събитията във "Властелинът на пръстените" - бел. ред.), тъй като Уелингтън е дом на режисьора Питър Джаксън.

Албания
Въпреки че страната понякога има лоша репутация заради мафията, истината е, че нещата там наистина са се променили.
"Получавате усещане за Средиземноморие, но без високите цени и тълпите. За много хора страната изглежда като една "тайна Европа"", отбелязва Рийд. Редакторът препоръчва да се посети Джирокастро - древен град, който вече е включен в списъка за
световно културно наследство на Юнеско. "Страната наистина функционира и се развива", допълва той.

Ню Йорк
"За първи път от 11 септември световният търговски център ще бъде отворен за посещение. Все още това място е болезнено за мнозина, така че откриването му ще бъде събитие, което много хора от цял свят ще искат да видят", посочва Рийд, допълвайки, че проектът Хай лайн (High Line), място, любимо да много жители и гости на града, също ще бъде завършен.
В началото на ноември миналата година България бе поставена на пето място в класацията на справочника, представяща 10-те страни, които туристите трябва да посетят през идната година.
На първите четири места бяха класирани Албания, Бразилия, Кабо Верде и Панама, а след България останаха Вануату, Италия, Танзания, Сирия и Япония.
За тези, които гледат внимателно, България винаги е имала своя чар, отбелязва през 2010 година изданието - в най-големите й градове, в заснежените планински върхове и ски-писти, по плажовете, покрити със златист пясък, и древните пристанищни градове по крайбрежието на Черно море. През годините обаче славата на страната бе позасенчена от по-известните й съседи.
Сега обаче нещата се променят, посочи миналата година "Лоунли планет". Страната вече гордо е част от Европейския съюз на 21-ви век и получава по-голямо внимание, а и самочувствие.
Ски-курортите са дестинация за европейците, които търсят по-евтина алтернатива, по крайбрежието на Черно море все още могат да се намерят незастроени местенца, а чудесната винарска индустрия процъфтява, заключи справочникът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046