EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - силни публичните финанси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - силни публичните финанси

mail17:40 | 15.03.2012прегледи 567 коментарикоментари 0


Сферата на публичните финанси, данъците и търговията са силните страни на българската икономика. Една от основните слабости, типична за цяла Европа, е демографската картина, а специфична за страната ни опасност е влошаващото се висше образование. Това посочи в лекцията си вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на представяне на доклад на Световната банка за европейския икономически модел. България има стабилни публични финанси, стабилна банкова система, а данъчното ни бреме е най-ниското в Европа, посочи Дянков. През 2011 г. държавата е събрала под 27 процента от БВП, докато средното за Европа равнище е около 40 процента, отбеляза финансовият министър. Това по думите му означава, че държавата не се меси в икономическия живот и това е плюс.
Ако икономиката започне да се развива по-бързо можем да преодолеем отрицателния демографски прираст чрез привличане на работна ръка отвън, смята Дянков. Той даде пример със САЩ, където 30-40 на сто от икономическия растеж се дължи на работна ръка отвън.
Българската инфраструктура от минус в последните години започва да се превръща в плюс и в бъдеще ще бъде предимство за растежа, прогнозира финансовият министър. Предстои да се реализира електронното правителство, а селското стопанство се развива с бързи темпове и след няколко години ще достигне нивата си от времето на социализма, обясни още Симеон Дянков. Външна опасност за българската икономика е Гърция; тя за години напред ще остане един от най-слабо развиващите се региони в Европа и това ще ни влияе отрицателно, смята Дянков. Друга опасност, която трябва да преодолеем според него е, че все повече млади хора заминават да следват в чужбина и нивото на българското висше образование пада. Ние непрекъснато губим от това и върху висшето образование трябва да се фокусираме, заяви Дянков.
Финансовият министър присъства на представянето на доклада на главния икономист на Световна банка Индермит Гил за икономическото развитие на Европа и изнесе лекция за българския модел на развитие. В отогвор на въпрос от аудиторията Дянков заяви, че българската енергетика е един от най-нереформираните сектори в икономиката. По думите му затова е добре 20 процента от Българския енергиен холдинг /БЕХ/ да мине в частни ръце - за да стане по-прозрачен и да има смислен дебат какъв вид енергия да произвеждаме.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg