EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - ролеви модел за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - ролеви модел за ЕС

mail17:30 | 23.12.2011прегледи 891 коментарикоментари 0


България със сигурност е ролеви модел на Международния валутен фонд за страните-членки на Европейския съюз, се казва в писмото на управителя на БНБ Иван Искров до редакцията на "Financial Times".
"В публикацията Ви "Еврозоната е готова да отпусне 150 млрд. долара на МВФ" от 19 декември, докато обсъждате участието на страните извън зоната в помощта, правите следното твърдение: "Останалите правителства от ЕС, включително Унгария, България и Румъния, бяха освободени, тъй като или получават помощ от МВФ, или не са изчистили предишните си задължения към Фонда".
Що се отнася до България, това твърдение е погрешно. България не получава никаква помощ от Валутния фонд и не е част от негови помощни програми. Нито пък има неизплатени дългове и неизпълнени ангажименти към МВФ. Вярвам, че читателите Ви заслужават да продължават да разчитат на "Financial Times" като на достоверен източник на информация, вместо да се натъкват на подобни фактически грешки по горещите въпроси като този. Особено в днешните предизвикателни времена, интелигентната Ви аудитория ще намери за доста интересно да научи как малка отворена икономика на страна-членка, оперираща под валутен борд, обвързан с еврото, е успяла да се справи с кризата толкова добре, като остане фискално дисциплинирана, добре капитализирана и с ликвиден банков сектор, който така и не изпита нужда от държавна помощ. И всичко това в резултат на успешните вътрешни промени и преструктурирането на икономиката й.
Международният валутен фонд би почувствал облекчение, ако в Европейския съюз има повече страни като България, завършва в писмото си управителят на БНБ. /БГНЕС

 


Тагове: България, БНБ, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg