EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

България - втори производител на гъши пастет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - втори производител на гъши пастет

mail10:05 | 23.12.2016прегледи 1383 коментарикоментари 0


Много френски семейства за тези коледни и новогодишни празници  ще хапнат  традиционен къши пастет, който ще дойде от България и Унгария.  Много французи се запасяват с деликатес  от тези две страни, тъй като той е по-евтин от френския,  пише електронното издание The Local.
В най-големия завод край южното село Милево десетки жени сортират, чистят и опаковат стотици килограми гъши дроб, дошъл направо от кланиците.  Голямата част от него ще бъде изнесена за Франция.  Етикетите на големите френски марки се поставят директно върху бурканите още преди да напуснат заводите, въпреки че произходът да се посочва.
Тази година България и Унгария ще отбележат 15% ръст  в износа си към европейските пазари. „Ако преди 10 години ние продавахме 100% от продукцията си във Франция, то сега този дял е около 80%“, заяви собственикът на фабрика „Волекс“ Пламен Челебиев. За последните четири години той е започнал да изнася и за Швейцария, Япония, Виетнам и Тайланд.
От 90-те години на ХХ век насам България се е превърнала в най-големия производител на гъши пастет след Франция. Дори и френските производители изразяват загриженост от нарастващата конкуренция. „Част от българската и унгарската продукция отива към трети страни, чиито пазари са затворени за нас“, заяви Мари-Пиер Пе – директор на френската компания-производител ЦИФОГ. „Качеството на дроба е същото като във Франция и дори по-добро заради добрите условия, при които отглеждат птиците“, смята Челебиев.
През 2015 г. Франция произвежда 19 хил. тона пастет, докато България е на второ място с 2500 тона, а Унгария е на трето с 2000 тона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4266