EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - втора в усвояване на евро агро помощи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - втора в усвояване на евро агро помощи

mail17:10 | 12.02.2024прегледи 534 коментарикоментари 0


През 2022 и 2023 г. земеделски производители от 22 страни в ЕС са получили държавна помощ в размер на 9,3 млрд. евро, от които 452 млн. евро за България, което е 8,2 процента от стойността на селскостопанската ѝ продукция. Това я поставя на второ място в Европа по ефективно усвояване на средствата. Това посочи във видеообръщение еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски по време на форума AGRI SUMMIT 2024 "Семената на успеха".

Той подчерта, че в момента са безпрецедентни времена, в които селскостопанският сектор и селските райони са на ръба на справянето с различни трудности – войната в Украйна, климатичните промени, високите разходи и тежестта от новото законодателство.

По отношение на вноса на селскостопански продукти от Украйна, Войчеховски посочи, че през 2021 г. едва 16 процента от него е бил насочен към европейските пазари, докато сега ЕС е най-голямата експортна дестинация на Украйна.

През 2022 г. този внос почти се е удвоил – от 7 на 13 млрд. евро, а през 2023 г. този е надхвърлил 12 млрд. евро. "Комисията остава ангажирана да подкрепя Украйна в тези тежки времена, като същевременно взема предвид чувствителните въпроси на ЕС", коментира еврокомисарят.

По думите му Общата селскостопанска политика (ОСП) е крайъгълен камък на политиката на ЕС, като предоставя решаваща финансова помощ за устойчиво земеделие и развитие на селските райони.

"Виждаме какво се случва в цяла Европа и всички реакции на земеделските производители в цяла Европа повдигат много въпроси по отношение на новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП), за който диалогът започна сега, защото един от най-големите проблеми на всички земеделци е, че амбициозната екологична програма на ЕС не им даде алтернатива за подмяна на всички минерални торове, препарати за растителна защита, в които те са ограничени", продължи българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев.

По думите му това е довело до по-ниски добиви, по-високи себестойности и е направо земеделците по-неконкурентни на вноса от трети страни на пазара. Климатичните промени също са в ход и допълнително усложняват обстановката.

"В целия ЕС има огромно напрежение по несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига от полето до рафта. Надявам се, че в започналия диалог за ОСП тези теми ще намерят своето адекватно решение", коментира Вътев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg