EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - 31-ва по макроикономическа стабилност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - 31-ва по макроикономическа стабилност

mail09:00 | 10.09.2012прегледи 752 коментарикоментари 0


България се изкачи с 15 места и вече е на 31-во място по отношение на показателя „Макроикономическа стабилност", показва годишният доклад на Световния икономически форум (СИФ). Анализаторите на СИФ са оценили добрите данни за управлението на държавния дълг, ниския бюджетен дефицит, който е 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), нивото на националните спестявания, които са 25% от БВП, сравнително ниската инфлация и други макроикономически критерии.
По показателя „Инфраструктура" страната ни се придвижва с 11 места и вече е на 76-та позиция, като от СИФ считат, че инфраструктурата е реален правителствен приоритет, което оказва положително влияние върху резултатите по отношение на конкурентоспособността на икономиката. България също отбелязва прогрес и в „Ефективност на пазара на труда". В тази област страната се придвижва със седем позиции напред - от 56-то на 49-то място. Положително се оценява гъвкавостта на пазара на труда, облекчените практики по наемане и освобождаване на работници, сравнително високата степен на участие на жените в работната сила. Сред недостатъците са ниска производителност на труда, подценяване на професионалния мениджмънт, липса на сътрудничество между работодатели и служители.
България се придвижва със седем позиции напред от 70-та до 63-та в образованието и квалификацията. Страната има добри показатели за процента на хората с висше образование, сравнително добри са резултатите за обучението по математика, достъпа до Интернет в училищата и други.
При „Ефективност на стоковите пазари" се наблюдава скок с 3 места до 83-то, като се отчита положителното влиянието на по-малко на брой процедури за стартиране на бизнес и ниски мита.
В класацията на СИФ по обобщения показател конкурентоспособност страната ни се изкачи с 12 места и е вече е на 62-ра позиция от 144 държави. Досега най-високото място, заемано от България, е било 71-во през 2010 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg