EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

България & Унгария: Фонд за Start up-и

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България & Унгария: Фонд за Start up-и

mail17:32 | 06.11.2017прегледи 19983 коментарикоментари 0


Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 млрд. евро. за 2016 г., като през настоящата година отчитаме ръст и само за първите осем месеца са надхвърлени 1 млрд. евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Първото заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между Република България и Унгария. Заседанието се проведе под председателството на министър Караниколов и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, а в него участие взе и заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика на Република България Валери Симеонов.

Двамата министри обсъдиха и възможността за разкриване на съвместен фонд между унгарската ЕксимБанк и Българска банка за развитие за подкрепа на стартиращи и малки предприятия, като бюджетът на Фонда може да достигне 200 млн.евро.

Министър Караниколов посочи, че износът на България за Унгария също отбелязва ръст от над 11.% и че е особено важно да се запазят и разширят позициите на българските стоки и услуги. По думите му  съществува потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия в областите: машиностроене, електроника и електротехника, фармацевтика, хранително-вкусова промишленост, текстилна и трикотажна промишленост, информатика и комуникационни технологии.

Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто изтъкна, че България е традиционен партньор на унгарската страна. Той съобщи, че са набелязани мерки за подобряване на икономическите взаимоотношения, като една от тях е създаване на съвместен Фонд за подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия, който да бъде насочен към български и унгарски фирми, като поясни че унгарската банка разполага с рамков кредит от 510 млн. евро. По думите му фармацевтиката, туризмът и земеделието са възможни сектори за засилване на сътрудничеството.

След заседанието бе  подписан двустранният протокол от Пленарното заседание на Междуправителствената комисия, както и Меморандуми за сътрудничество между ИАНМСП, БАИ и Унгарската Национална Търговска къща, които ще допринесат за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество.

Министър Караниколов, министър Сиярто и вицепремиерът Валери Симеонов откриха и българо-унгарски бизнес форум с представители на над 50 компании от двете държави.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820