EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България & Сърбия заедно на трети пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България & Сърбия заедно на трети пазари

mail09:00 | 03.06.2015прегледи 1842 коментарикоментари 0


Подписване на споразумение между България и Сърбия за съвместен износ на трети пазари и на меморандум за сътрудничество в областта на туризма договориха на среща в Белград министърът на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиерът и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия Расим Ляич. Двамата посочиха, че към споразумението за съвместна търговия може да се присъедини и Румъния, както бе договорено в Крайова на тристранна междуправителствена среща миналия месец.

Да се договори споразумение, което да обхване всички области на търговско-икономическото сътрудничество, предложи министър Ляич. Двамата министри смятат, че то може да се подпише в рамките на посещение на вицепремиера на Сърбия в София през месец юли тази година, което да е съпроводено от българо-сръбски бизнес форум.

Вицепремиерът Ляич посочи, че има добри перспективи за сътрудничество в областта на туризма между двете страни. Той отбеляза, че през първите три месеца на тази година българските туристи са били на първо място по посещения в Сърбия. „За първи път от много години насам има подобно увеличение на туристопотока от България”, посочи Ляич. Според него туристопотокът може да се увеличи чрез съвместни трансгранични проекти, като се търсят средства от европейските фондове и по Дунавската стратегия. Освен това той смята, че двете страни могат да участват заедно в различни туристически и търговски изложения.

Министър Лукарски подчерта, че в Сърбия съществуват доста съвместни фирми. Той покани сръбската страна също да участва в смесени дружества в България, които биха могли да се ползват от финансиране по европейските програми. Министърът заяви заинтересованост на българските предприятия и по отношение на процеса на приватизацията в Сърбия. Вицепремиерът Ляич потвърди, че Сърбия има интерес за навлизане на български капитал в приватизацията в страната.

“България и Сърбия винаги са били братски народи, но в последните години не сме обръщали достатъчно внимание на икономическото сътрудничество, имаме доста работа да свършим и се надявам, че за тези два дни ще напреднем.” Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който заедно с министъра на минното дело и енергетиката Александър Антич откри Втората сесия на Смесената междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество между България и Сърбия, която се провежда в Белград. Министър Антич е съпредседател на Смесената комисия от сръбска страна, а от българска тя е съпредседателствана от министър Лукарски.

Според министър Антич има много теми от взаимен интерес, като посочи големи съвместни инфраструктурни проекти от областта на енергетиката и транспорта, които трябва да свържат двете държави. „Имаме голям пакет от теми, за които ще разговаряме и които ще развият нашето сътрудничество”, каза министър Антич. Той подчерта, че България е един от големите външнотърговски партньори на Сърбия със стокообмен от около 600 млн. евро. Според Антич той има потенциал да се развива и в бъдеще. По негови думи възможности има и в сферата на туризма, където България и Сърбия трябва да развиват общи дейности.

Министър Лукарски посочи, че освен тези области, усилията на България ще бъдат насочени към привличане на инвестиции в приоритетни за страната ни сектори като електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене, транспорт и логистика, хранителна промишленост, земеделие и здравеопазване. Той допълни, че приоритетите на Министерство на икономиката са насочени към създаване на предпоставки за ускоряване на икономическия растеж и изрази своята увереност, че изпълнението им ще даде възможност за активно и успешно партньорство между България и Сърбия.

Сърбия се нарежда на 16-то място в износа на България за 2014 г., а по отношение на вноса заема 19-то място.Стокообменът между България и Сърбия за периода януари - декември 2014 г. нараства с 4.41% спрямо същия период на 2013 г. Износът спада с 2.68%, докато вносът отбелязва ръст от 12.65%. Търговското салдо възлиза на 62.5 млн. евро при 110.7 млн. евро за същия период на 2013 г.

За месец януари 2015 г. сравнени с януари 2014 г. се наблюдава ръст в стокообмена от 2.6%. Износът се увеличава с 37.67%, докато вносът спада с 28.16%. Търговското салдо възлиза на 12.0 млн. евро при -3.0 млн. евро за същия период на 2014 г./Министерство на икономиката
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157