EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България & Словакия работят по проекта Eastring

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България & Словакия работят по проекта Eastring

mail06:20 | 10.06.2016прегледи 1627 коментарикоментари 0


Договорихме се газопроводът Eastring да захранва бъдещия газоразпределителен център "Балкан". Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред журналисти. "Имахме среща със словашката делегация. Словашкият министър и нашият министър се разбраха и се договорихме, че по проекта за газов хъб "Балкан" техният проект да бъде още една изходна точка", съобщи той. По думите му, с това към концепцията за газовия хъб се присъединява още един проект. "Това е още един проект, който да почва или да свършва на нашата територия", посочи Гегов.

Газопреносните оператори на България и Словакия „Булгартрансгаз" и Eustream ще си сътрудничат при проучването на възможностите за изграждане на проекта Eastring на териториите на своите държави. Това е предвидено в Меморандум разбирателство между двете страни, подписан в рамките на 14-та годишна конференция на Gas Infrastructure Europe, чиито домакин е София, съобщи Министерство на енергетиката.

На подписването на Меморандума присъстваха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Словакия Петер Зига. По неговите думи проектът Eastring е изцяло в съответствие с принципите на Европейския енергиен съюз, насочени към диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Проектът е логична стъпка към създаването на регионален газов хъб, добави той. "Газопроводът Eastring би могъл да се реализира с минимални разходи, тъй като ще се използва съществуващата инфраструктура", каза министър Петкова. 

Документът регламентира, че двете страни ще си сътрудничат при анализа на перспективите за развитие на газовите пазари, който трябва да установи очакваното търсене на капацитет от газопровода Eastring. Предвидено е, че страните ще работят съвместно за включването на проекта в списъка на проекти от общ интерес на Европейската комисия. „Булгартрансгаз" и Eastring  се ангажират да подкрепят и представят проекта на най-високо равнище в Европейския съюз с цел осигуряване на максимална подкрепа от страна на ЕС при финансирането му.

Двете страни се споразумяха за съвместни усилия за реализация на проекта Eastring  като имат предвид, че той може да играе ключова роля за създаване на Южния коридор, както е дефинирано в Европейската стратегия за енергийна сигурност. Признава се и ролята на проекта за улесняване на очакваните газови потоци от нови източници и по нови маршрути на външната граница на ЕС на територията на България. В този смисъл е високо оценено и намерението на нашата страна за изграждане на газоразпределителен център. Двете страни подчертават в Меморандума, че Eastring е проект, който засилва регионалното сътрудничество в областта на развитието и интеграцията на енергийните мрежи и по този начин съдейства за сигурността на доставките и трансграничната търговия с газ.

Предвижда се подобни двустранни споразумения да бъдат сключени и с останалите участници в проекта. 

Eastring е проект за свързване на газопреносните системи на Словакия, Чехия, Украйна, Унгария, Румъния и България. По този начин ще се изгради коридор за ефективен пренос за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ в региона.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165