EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България & Германия: 504 млн.евро аграрен стокообмен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България & Германия: 504 млн.евро аграрен стокообмен

mail14:09 | 27.09.2016прегледи 786 коментарикоментари 0


България и Германия ще търсят  нови възможности за задълбочаване на отношенията си в сферата на земеделието. Това стана ясно по време на посещението на заместник-министъра на земеделието и храните  Васил Грудев  на Баварския централен селскостопански фестивал в Мюнхен,  Германия. В рамките на форума заместник-министър Васил Грудев се срещна със своя баварски колега Хуберт Битлмайер . 

Германия е сред най-големите партньори в аграрната търговия на България, като през последните няколко години формира около 7 – 8% от общия външнотърговски стокообмен на страната със селскостопански продукти. През 2015 г. аграрният стокообмен между България и Германия е в размер на 504 млн. евро, с 1% повече спрямо 2014 г. През първите пет месеца на 2016 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни бележи ръст от 10,5% на годишна база, основно поради увеличение на  българския износ с 24,7%, за което допринася главно износът на слънчоглед и рапица.

Двамата зам. министри се договориха да бъде създадена експертна работна група между Министерството на земеделието и храните на България и  Баварското държавно министерство на прехраната, земеделието и горите. Експертите от  двете страни ще обменят опит и ще обсъждат възможности за реформи и промяна в Общата селскостопанска политика след 2020 г. В рамките на работната група ще бъдат обсъждани теми като кризата в земеделския сектор, създаване на системи за осигуряване, които да могат да реагират в краткосрочен план на промените на пазара, както и опростяване на критериите за екологично насочени площи и др. " Целта на работната група между двете министерства е да излезем с нови идеи, които могат да бъдат представени пред Европейската комисия", заяви заместник  - министър Грудев. Той допълни още, че " имаме нужда от опростена реформа, нови инструменти за приспособяване към пазара и развити селски райони ". 

По време на срещата  Васил Грудев и Хуберт Битлмайер обсъдиха още въпроси, свързани с необходимостта от намиране на инструменти за устойчивост на пазарите, гарантиране доходите на земеделските производители, бюрокрацията   при прилагане  на ОСП и напредъка в двустранните отношения.

В рамките на посещението си на Баварския селскостопански фестивал Грудев  проведе срещи още с генералния секретар на Баварския селскостопански съюз - Ханс Мюлер, Мюлер, с управителя  на Сдружението за биологично земеделие в Бавария Харалд Улмер и с представители на Баварската агенция за хранителни продукти. Васил  Грудев посети най-голямата био мандра в Германия Andechser Molkerei Scheitz GmbH.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg