EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българите се оплакват най-много от автомобилни измами

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите се оплакват най-много от автомобилни измами

mail11:00 | 04.09.2011прегледи 1159 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Българите се оплакват пред Комисията по финансов надзор най-често от автомобилното застраховане, показва справка на регулатора. Този вид жалби представляват 75 процента от общия брой на жалбите за първото полугодие на 2011 г. от потребителите на финансови услуги по отношение на капиталовия, застрахователния и пенсионно осигурителния пазар. Общият брой на жалбите е 935. От тях 660 са във връзка със застраховането, 295 касаят осигуряването и към 80 – капиталовия пазар. За сравнение броят на всички жалби за изминалата 2010 г. е 1 800.
В застрахователния сектор най-честите оплаквания са свързани със забавено произнасяне по предявени претенции, отказ за изплащане на обезщетението или с нисък размер на обезщетението. В животозастраховането се получават жалби във връзка със застраховка „Живот” при теглене на кредит. В областта на капиталовия пазар голяма част от жалбите са свързани с искания за извършване на справки за притежаваните от жалбоподателя финансови инструменти. Тези искания се отнасят до прехвърляне на собствеността върху финансови инструменти без знанието на притежателите им и касаят разпоредителни действия, извършени в период преди повече от 3 до 5 години, свързани с дейността на поднадзорни лица, които към настоящият момент са с отнет лиценз. Друга съществена част от тях се отнасят до извършени действия от управителните органи на публични дружества в нарушение на законовите разпоредби или непредприети от тяхна страна действия, както и до неправомерно взети решения от общото събрание на акционерите на публични дружества.
Експертите от комисията са констатирали също, че повечето от застрахователните измами са осъществими с вътрешен човек и препоръчват сериозен вътрешен контрол.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg