EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българите са най- бедните европейци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите са най- бедните европейци

mail16:51 | 25.06.2009прегледи 701 коментарикоментари 0


Жителите на Люксембург са два пъти и половина по-богати от средностатистическия гражданин на ЕС, а българите са най-бедни, сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от ДПА и БТА.
Статистическата служба на ЕС сравнява по държави членки брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението според покупателната способност.
Предварителните данни за 2008 година показват, че БВП на глава от населението варира от 253 процента от средното равнище за ЕС в Люксембург до 40 процента в България.
Богатството на италианците е колкото средното за ЕС, изразено като БВП на глава от населението в Стандарти на покупателната сила (СПС - PPS) = 100. СПС е изкуствена валутна единица, която не отчита разликите в ценовите равнища между отделните държави.
Резултатите сочат, че най-богатите граждани на ЕС са в Люксембург, Ирландия, Холандия и Австрия, а най-бедните - в Централна и Източна Европа.
Високото равнище на БВП на глава от населението в Люксембург отчасти се дължи на големия дял чужденци, които работят там, отбелязва Евростат. Въпреки че допринасят за БВП на страната, те не са определяни като част от местното население, което се използва при изчисляването на БВП на глава от населението.
БВП на глава от населението в СПС, 2008 година, ЕС = 100.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg