EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българите искат БДС за мляко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите искат БДС за мляко

mail14:08 | 09.06.2010прегледи 1027 коментарикоментари 0


Министерски съвет одобри стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.
Ръководството на агенцията ще се назначава от премиера, а структурата ще бъде второстепенен разпоредител към Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Центърът за оценка на риска ще е част от агенцията, а директорът му, който ще бъде връзката с европейската агенция за безопасност на храните,  също ще бъде назначаван от премиера. В центъра ще работят около 30 души.
В новата агенция ще влязат – НВМС, Националната служба растителна защита, службата по зърното и фуражите плюс част от отделите по безопасност на храните към РИОКОЗ, които да към здравното министерство.

Българските граждани одобряват връщането към изискванията на българския държавен стандарт за млечните продукти, показва национално представително проучване на общественото мнение на НЦИОМ, проведено в края на май сред 1000 пълнолетни българи.
Според идея на земеделския министър млечните продукти, които отговарят на БДС, ще  бъдат специално обозначени и с гарантирано съдържание (произведени от мляко без добавки на белтъчни вещества и растителни мазнини).
91% от интервюираните одобряват предложението да бъде възстановен Българският държавен стандарт (БДС) за киселото мляко, сиренето и кашкавала.
86% от анкетираните са готови да купуват млечни продукти, отговарящи на БДС. 39% от участвалите в изследването твърдят, че биха купували тези продукти независимо от цената им, като това са хора с висше образование, жители на столицата, в активна трудова възраст между 30 и 49 години и с жизнен стандарт над средния.
47% биха се съобразявали с цената на млечните продукти, отговарящи на БДС, и биха ги купували по-рядко.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg