EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българите имат доверие в банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите имат доверие в банките

mail09:01 | 12.05.2020прегледи 589 коментарикоментари 0


Тези традиции не са такива, каквито бяха, поне ако говорим за последните повече от 20 години. Това казва управителят на БНБ Димитър Радев в интервю пред "24 часа" в отговор на въпрос подготвени ли са банките в България за вариант, при който паниката от епидемията продължи по-дълго и по обективни или субективни причини предизвика по-голямо желание на хората да приберат депозитите си на още по-сигурно място, защото "българинът има традиции в бурканбанк".

За този период тенденциите са точно обратните, както ясно може да се види от развитието и равнището на депозитната база, и са свидетелство за доверието в банковия сектор, допълва Радев. "Ние заедно с търговските банки правим всичко необходимо да запазим това доверие и в условията на настоящата криза, включително чрез нашия системен подход и добре формулирани и изпълнявани мерки", обяснява той.

Посочва, че в процедурата по кандидатстването на България за еврозоната са адаптирани някои технически срокове, но не и сроковете за вземане на решение, което се очаква до края на юли. Посочва, че рискове пред икономиката по тази линия може да има само при отрицателен отговор, който ще доведе до намаляване кредитния рейтинг на страната и следващото от това влошаване на условията, при които се финансират държавата и бизнесът. Той определя това като "нещо крайно нежелателно, особено в условията на криза". Обяснява, че по тази причина усилията на правителството и на ангажираните с процеса институции, включително БНБ, са насочени към това да се постигне положително решение.

Подчертава, че проведените в последните години стрес тестове на банките - първо от БНБ, а после и от ЕЦБ, не само са показали, че банковата система е в добра кондиция, но са помогнали за допълнително подобряване на тази кондиция. "Негативните сценарии, при които се проведоха тестовете, подготвиха банките за работа в драстично влошена икономическа среда, на каквато сме свидетели в момента", уверява той.

Всеки допълнителен месец, в който икономиката в глобален и регионален мащаб остава блокирана, влошава годишната оценка за БВП с около 2%. В момента сме свидетели на безпрецедентен спад на икономическата активност. Оптимизмът или песимизмът зависи от това колко бързо този спад ще бъде преодолян, казва Радев на въпрос дали БНБ е актуализирала отново прогнозата си за икономиката на България заради кризата с коронавируса.


Тагове: БНБ, Радев
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg