EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българин включил ВТБ в сделката за "Булгартабак"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българин включил ВТБ в сделката за "Булгартабак"

mail17:10 | 30.08.2011прегледи 921 коментарикоментари 0


Австрийската компания BT Invest GmbH, свързана с "ВТБ капитал", остана единственият претендент за покупката на контролния пакет на българския производител на цигари "Булгартабак", пише "Ведомости".
BT Invest GmbH подаде заявка за участие в конкурса за покупката на 5,8 милиона акции /79,83%/ от българския производител на цигари "Булгартабак", заявиха за "Ведомости" от пресцентъра на Агенцията за приватизация на България. За дела компанията е предложено 100,1 милиона евро. Сделката трябва да се одобри от изпълнителния и надзорен съвети на приватизационното ведомство, предполага се, че тя ще бъде приключена в течение на месец, уточни представителят на пресцентъра.
След сключване на сделката BT Invest GmbH се задължава да инвестира в развитието на бизнеса на "Булгартабак" 2 милиона лева през първата година /1,02 милиона евро/ и 5 милиона лева /2,55 милиона евро/ през следващата. В течение на пет години компанията ще поеме задължението да изкупува от местните производители на тютюн по 5000 тона от суровината ежегодно. "Булгартабак" е най-големият производител на цигари в България, контролира около 60% от пазара в страната, се казва в презентацията за инвеститорите /с която разполага "Ведомости"/. На българския пазар се падат около 20% от продажбите на компанията. В документите на австрийската регистрационна камара е посочено, че BT Invest GmbH е 100% собственост на кипърската VTB Capital Pe Investment Holding Ltd /данните са към началото на август/. Директор е Йоханес Пепелник. Вчера не успяхме да получим коментар от австрийската централа на ВT Invest. От пресцентъра на "Внешторгбанк" /ВТБ/ ни посъветваха да се обърнем към пресслужбата на "ВТБ капитал". Представителят на инвестиционната банка отказа да коментира. ВТБ е включена в тази сделка от новия ръководител на лондонския офис на "ВТБ капитал" българина Атанас Бостанджиев, който добре познава местния пазар, твърди един от банкерите, интересуващ се от покупката на "Булгаргтабак".
BT Invest GmbH се оказа единственият претендент за "Булгартабак". Преди месец един от най-големите производители на цигари в света British American Tobacco /BAT/ се отказа от участие в конкурса поради причини от "търговски и стратегически характер".  За приватизацията на "Булгартабак" за пръв път бе обявено през 2002 г. Но нито един от конкурсите не беше завършен докрай, включително и заради претенциите на руското правителство. "Булгартабак" беше предаден на СССР като част от репарациите след Втората световна война. Вчера говорителят на управлението, отговарящо за президентските имоти, Виктор Хреков отказа да отговори, в чий интерес работи ВТБ. "Не разполагам с информация, че ние възнамеряваме да попречим на тази сделка", уточни той.
ВТБ е една от двете най-големи банки в Източна Европа. Основният акционер е руското правителство /75,5%/. Капитализацията й е 895,4 милиарда рубли. Финансовите показатели /МСФО, 31 март 2011 г./: активи – 4,448 трилиона рубли; капитал – 578,6 милиарда рубли; печалба – 26,1 милиарда рубли. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990