EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българи стачкуват във Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българи стачкуват във Франция

mail17:31 | 12.06.2009прегледи 698 коментарикоментари 0


on-strike-sign1Единайсет български работници, наети от литовска компания в корабостроителниците в северния френски град Сен Назер, стачкуват с настояване да им бъдат изплатени заплатите, пише в електронното си издание в. "Юманите", цитирано от БТА.
Заглавието на публикацията е "Български работници експлоатирани на френска земя".
Единайсетимата българи са пристигнали във Франция през август 2008 година, за да работят на строежа на риболовен кораб, разказва Андре Фада, представител на Междупрофесионалния синдикален съюз в корабостроителниците в Сен Назер.
Българите са подписали договор да работят за 2,88 евро на час, докато колективният договор на френските металурзи предвижда 11,50 евро на час за квалифицирани заварчици и работници по поддръжката на тръбопроводни инсталации.
Впоследствие те се съгласили заплатите им да бъдат превеждани по банкови сметки на тяхно име в Литва, обаче нямали никаква възможност да проверяват сметките си и да разберат дали заплатите им се изплащат. През март единайсетимата българи установили, че вече нямат никакви пари в сметките си, а компанията се оправдала с леко счетоводно закъснение. През април обаче нещата се повторили и работниците се опитали да разговарят с ръководството на Литана, но били заплашени да бъдат върнати насила в родината им със самолет. Така от 3 май те са в стачка.
В същия обект преди време стачкуваха румънски и полски работници, а сега български заварчици и работници по поддръжката на тръбопроводни инсталации се борят за правата си, след като литовската компания Литана (Litana), подизпълнител на френската компания Ес Те Икс (STX), от март не изплаща пълните им заплати, отбелязва изданието.
Европейското законодателство гласи, че френските закони се прилагат и при наетите чуждестранни работници. Литана обаче не иска и да чуе за това. Според Андре Фада "първите разговори протекли зле: ръководството продължило да се държи презрително
към работниците и поискало да се противопостави на присъствието на представител на инспекцията по труда".
Преговорите се провалили и вчера, посочва "Юманите". Литана най-сетне разкри положението със заплатите, представяйки разпечатка за паричните преводи за българските работници.
Предприятието обаче предлага общ бюджет от 31 000 евро за единайсетимата работници, което е далеч от изискваните от синдикатите 150 000 евро, отбелязва изданието.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg