EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българи и гърци не вярват на политиците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българи и гърци не вярват на политиците

mail12:44 | 10.12.2009прегледи 382 коментарикоментари 0


Европейските политици нямат добър имидж в очите на съгражданите си, заключава проучване на европейската служба "Евробарометър", цитирано от телевизия "Euronews" във връзка с вчерашния Международния ден за борба с корупцията.
Според анкетата 83% от европейците смятат, че корупцията разяжда националните им институции, а 78% са на мнение, че тя е огромен проблем за страната им, сочи проучването.
Най-силно убедени в това са в Гърция и България, а в другия край на списъка са Швеция и Дания, където е регистриран най-нисък процент и много по-добра оценка за националните политически лидери.
Начело в листата на обвиняемите, разбира се, са политиците, особено в страни като Великобритания, където избухналите тази година скандали за неправомерно покриване на депутатски разходи беляза дълбоко общественото мнение.
Политическата класа обаче няма монопол върху лошата репутация. Над 50% от анкетираните европейци смятат за също толкова корумпирани чиновниците, които отговарят за публичните сделки и за разрешителните за строителство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg