EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъдещето: Устойчив хибриден модел на работа?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещето: Устойчив хибриден модел на работа?

mail11:06 | 14.03.2024прегледи 535 коментарикоментари 0


Гъвкавостта на процесите и политиките, както  и възможностите за развитие на кариерата играят все по- важна роля за поддържането на мотивацията на служителите. Работодателите се стремят да предоставят по-добри условия за работа и по- бързо да се адаптират към променящите се индивидуални нужди и цели на служителите, отчитайки все повече значимостта на човешкия фактор за успеха на тяхната компания.

За 17 поредна година работодатели от различни индустрии в България биват проучвани и анализирани, като 5 от тях се отличиха с най-високи резултати.

За да бъдат удостоени с престижната награда „Най-добър работодател“ в България, компаниите трябваше да покрият критериите по основните 4 фактора от работната среда. Тези фактори са определени от методологията на международния партньор Kincentric на Best Employers Bulgaria и за 2023 година са: Ангажираност, Фокус върху талантите, Ангажиращо лидерство и Гъвкавост.

Резултатите от проучването са на база събрани данни от 48 компании взели участие в Best Employers Bulgaria само през изминалата година с 12 357 общ брой респонденти от различни индустрии.

При фактор Ангажираност се наблюдава лек спад - с 1% , в сравнение с предходната година, като през 2023 той е със стойност 76%. Същото наблюдаваме и при фактора Ангажиращо лидерство - 77% за 2023 г. 

Тенденцията за намаляване на процента важи и при фактора Фокус върху талантите, който е с 2% по-нисък за 2023-та в сравнение с 2022-ра година.

Факторът Гъвкавост, обаче, е в най-високите си стойности от 75%, като бележи покачване с 1% в сравнение с предходния период. Това показва, че въпреки големите усилия на компаниите да се адаптират към бързо променящата се среда, техните усилия не винаги са фокусирани в правилната област.

Интересен факт е, че за последното десетилетие, България е с относително висока средна ангажираност в сравнение с другите европейски държави и тя плавно нараства през годините. Запазването на високата ангажираност е от изключително значение за прогреса на компаниите, затова е нужно да се наблюдават стриктно променящите се очаквания на служителите у нас.

Така, на база проучването Best Employers Bulgaria служителите са станали по-взискателни към т.н. Employee Experience  -  едва 51% от респондентите мислят, че работодателят им предоставя обещаното преживяване. От една страна, продължава тенденцията на спад в припознаването на ценностите, мисията и визията на компанията. Този тренд започна при пандемията и приоритетната работа от вкъщи. За 2023-та, 78% от служителите смятат, че се припознават с мисията на компанията и тя им дава полезна насока, което е с 5% по- ниско от предходната година.

Този негативен тренд е сред един от водещите фактори, който кара работодателите да връщат хората във физическите офиси. Чувството за сигурност на служителите да се върнат обратно на работните си места бележи ръст от 9%, съпоставяйки резултати от предходната година.

Наблюдава се и  повишаване с 6% при виртуалната работна ефективност. Това индикира, че служителите комуникират свободно с колеги и изпълняват успешно поставените им цели.

Въвеждането на устойчив хибриден модел, от страна на работодателите, е опция благодарение на баланса между тези два фактора. Въпреки тези благоприятни тенденции от връщането на служителите на работните им места, показателите за припознаване на мисията и ценностите на компаниите едва ли ще се покачи значителни през следващите години.

Основната причина за това са поколенческите различия в начина на мислене и мотивацията. При новото поколение, което навлиза на пазара на труда, кариерното развитие има много по-голяма тежест в ангажираността, от колкото брандът и мисията на компанията.

Работодателите следва да положат много повече целенасочени усилия в тази посока, имайки предвид, че точно този фактор е едва 66% и отбелязва значителен спад от 12% в сравнение със същия показател от преди 4 години. Тази тенденция е съществена и намалява шансовете за привличане и задържане на таланти в компанията.

Като генерални изводи на база проучването от 2023 година, може да бъде заключено, че едни от основните предизвикателства за работодателите у нас са: устойчив хибриден модел на работа, осигуряване на кариерно и професионално развитие и припознаване с мисията на компанията.

На официалната церемония по награждаването на най-добрите сред работодателите за изминалата година бяха представени в детайли резултатите от направеното проучване. Те очертават ясно оформящите се тенденции по отношение на човешките ресурси. Тази информация дава перспектива на работодателите какви мерки да предприемат за устойчивото развитие на своите компании.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg