EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 2.0523
GBP 2.2730
CNY 2.5176
you tube
mobile version

Бъдещето на биопродуктите в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещето на биопродуктите в ЕС

mail18:20 | 12.10.2022прегледи 520 коментарикоментари 0


Тенденциите и предизвикателствата пред реализацията на биопродукцията обсъдиха националните посланици на биологичното производство от държавите членки на Европейския съюз. Българският „био посланик“ в Третата среща на високо равнище бе заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Тя се проведе в Прага.

„Предизвикателствата, които познаваме от България, се споделят до голяма степен и от другите държави членки, включително и такива с голям процент на биологично сертифицирани площи от страните от Централна и Източна Европа”, заяви заместник-министър Събев. Като предизвикателства за увеличаване на предлагането на биопродукти в заведения за обществено хранене бяха очертани няколко ключови въпроси, сред които: недостатъчни асортименти и количества за редовни доставки, например в заведения за обществено хранене като училищни столови или столови в медицински заведения; съображения за цените; сложни процедури за подбор в обществени поръчки; недостатъчно познаване на биологичното производство от бизнеса и крайните потребители.

Пред участниците в дискусията Георги Събев сподели, че за съжаление последните две години и по-конкретно кризите през тях са оказали негативно влияние върху потребителското поведение, при което фактор „цена” става все по-важен. Същата тенденция се наблюдава в редица страни, включително от Централна и Северна Европа.

По време на заседанието беше дискутиран опитът от въвеждане на минимум от доставките в държавни или общински места за обществено хранене да бъдат биологични. „Държави, които са въвели подобно законодателство, като например Словения, се сблъскват с парадокса, че  заради законовото изискване, но недостатъчното производство в страната, близо 60% от биопродуктите в тези места за хранене са вносни. Тоест подобна мярка не дава желания резултат за подпомагане на местното биопроизводство и производители, а напротив”, коментира след срещата на високо равнище заместник-министър Събев.

Участниците в срещата от Европейската комисия заявиха, че няма да предложат законодателство, което да задължава държавите членки да залагат определен процент в доставките на държавните учреждения да е с биологичен произход, защото разликите в производството между страните остават значителни и следва подобни цели да се съобразяват с националния контекст и възможности.

В рамките на срещата заместник-министър Събев обсъди с чешкия си колега Петр Йилек актуални въпроси на европейско ниво, включително състоянието на вноса от съседните на ЕС страни, който създава притеснения както у нас, така и у други страни от Централна и Източна Европа.

Следващата среща на високо равнище на националните посланици на биологичното производство ще бъде през декември в Брюксел.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3020