EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъдещето на Арабския валутен съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещето на Арабския валутен съюз

mail11:15 | 24.06.2010прегледи 1960 коментарикоментари 0


Саудитска Арабия е изправена пред предизвикателството да окаже натиск за създаването на запланувания валутен съюз сред страните от Персийския залив на фона на увеличаващата се икономическа сила на съседите й износители на петрол, което води до намаляване на интереса им към подобно обединение, съобщава Reuters.
Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн се опитват да задействат дълго отлагания проект, след като миналата година Обединените арабски емирства се оттеглиха, а три години по-рано Оман направи същото.

Валутен съвет

През март четирите страни създадоха Валутния съвет, който е предшественик на съвместна централна банка.
Ръководителят на Агенцията по въпросите на валутата на Саудитска Арабия Мухамад ал Джасер е определен за първи председател на съвета, а ръководителят на централната банка на Бахрейн Рашид ал Марадж - за негов заместник. Мандатът на заемащите двата поста ще бъде една година, не е известно дали те ще могат да бъдат преизбирани.
Страните членки имат равни права на глас в съвета, който е с централа в Рияд и трябва да заседава минимум шест пъти годишно. Съветът ще разработва съвместната валутна политика до създаването на обща централна банка.
 Валута

Джасер посочи през март, че Валутният съвет ще обяви нови дати за въвеждането на единна валута и централна банка, едва когато всичко бъде готово. Представители на страните от Персийския залив предварително си оставиха "отворена вратичка", посочвайки, че единната валута ще бъде обвързана с долара или с валутна "кошница".
График

През май генералният секретар на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив Абдулрахман ал Атия посочи, че е малко вероятно единната арабска валута да бъде въведена до 2015 година. Кувейт обяви, че за обща валута могат да
бъдат необходими до 10 години. Централните банкери на четирите страни ще определят график за създаване на съвместна централна банка. 
Обединените арабски емирства, втората по големина арабска икономика и търговски център в района на Персийския залив, нямат причини да се върнат към съюза, освен ако не получат по-силно равноправие със Саудитска Арабия. Оман изключи възможността да се върне.
 Пречки

Доминацията на Саудитска Арабия, която е най-голямата арабска икономика и най-големият в света износител на петрол. Миналата година икономиката на Саудитска Арабия е донесла 67% от брутния вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз.
Докато Рияд бъде основната движеща сила за интеграцията на страните, трудно е да се открият равностойни отношения с по-малките страни. Катар, чиято икономика бързо нараства, може би ще има по-малки ползи от оставането си в съюза, който е доминиран от Саудитска Арабия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg